"Misery loves company"

Det förekommer inte så ofta, men ibland dyker det upp vänförfrågan på Facebook från någon jag varit akiv med i missbruket. Jag känner då hur motståndet växer inom mig, som om balansen rubbas på något sätt. Nyfikenheten gror till sig och jag måste liksom bara klicka på bilden för att stilla den samma - nyfikenheten, alltså.
Själv skulle jag aldrig komma på den tanken, att leta upp någon jag missbrukade tillsammans med och bli "vän med" - inte ens på Facebook. Det rena faktum att de gör så, får mina varningsklockor att börja ringa direkt. Så illa tycker jag om miljön och min tid där - alltså inte människorna som sådana, utan vad det gör med oss. Ingen vänskap kan rucka på det - inte ens på Facebook, som sagt!
Nu har jag ju ingen aning om huruvida de har gått och blivit nyktra och städat upp sina liv så som jag själv har gjort. Jag hoppas verkligen det, för som alternativ är livet som en "Svensson" hundratals gånger mer kvalitativt än ett liv som missbrukare. Men av naturliga skäl, "försvarsmässiga skäl", ställer jag mig genast tveksam till den typen av vänförfrågningar, rent initialt. Jag måste ju så klart utgå från min egen situation och utgångspunkt, och nu när jag blivit den jag är i dag, skulle jag aldrig någonsin försökt genuppta mina gamla kontakter. Inte ens för att ställa min nyfikenhet.
Så varför gör andra det?
I min värld så ser jag det som ett försök att dra tillbaka tiden - något som inte finns - och på så sätt inte heller den vänförfrågan som lyser upp som ett rött stjärnljus uppe i vänstra bildkant på Facebook sidan...
Så är det; det som har varit, har just... varit!

Kall!

Det är en sträng värld vi lever i, det går inte att förneka. Det finns och erbjuds stora utrymmen för negativism i dagens samhälle - något som på tok för många av oss erfar. Många fina människor kan inte annat än gå under för den form världen tagit.
För den naiva, den oskyldiga, fördomsfria och nyfikna lilla människan, är det som att manövrera mellan spindelnätets klibbiga trådar en mörk och svåråkt natt, där giriga och baktanke-betonade fingrar sliter och drar i en från alla håll och kanter; det måste vara ett smärre under om någon kommer helskinnad genom en uppväxt, ungdoms- och vuxen tid.
För allt vad det är värd, så är jag oerhört glad för att jag hade mina duster då jag hade dem... Men allt sådant är ju relativt, i hela sin natur. Samhället flyter på och rullar obönhörligen framåt i en aldrig sinande ström, och vi människor med den.
Långsamt förändras verkligheten i takt med sig själv. Ett perfekt exempel, om än något bisarrt är väl hur vanligt det numera är med knivmord och dödsskjutningar dagligen mot hur det samma bestod ut av knytnävsslag för några tiotals år sedan, och där två kämpars kamp oftast slutade när brottningsmatchen ändade upp på marken...
Världen har blivit vildare. Allt kyligare, ja nästan omänskligare, och jag kan ibland tycka synd om dem som behöver växa upp i allt detta...
Signalerna existerar i alla led. Mina föräldrar (om jag håller mig på den tidsaspekten) växte upp utan tv och blev formade av deras tid. När jag for genom min barndom kom färgtv'n så småningom, och tv spelen var "tennis varianten", ni vet en med två centimeter långa, vertikala pinnar där vi bollade en liten plupp fram och tillbaka. Efterhand steg svårighetsgraden då tempot höjdes! Sicken grej!
I dag ser det nog lite annorlunda ut på just den där fronten och den utvecklingen tycker jag någonstans beskriver världens utveckling på fler plan än enbart formidabla grafikkort i en tv/dataskärm.
Jag tänker inte bidra med några jämförelser mellan dataspelen och om hur dessa skulle spegla våldet i samhället, eller huruvida vi påverkas av dem. Den diskussionen tillhör inte mitt bord. Men det finns samband - men vilken typ av samband, det låter jag vara osagt...
Nej, utan att börja dra för stora växlar, så menar jag att världen har blivit helt galen. Den bild vi ser och lever i idag, är självklart förenklad eftersom vi alla är vana vid den. Det vi matas in med genom vardagen, genom tv rutans alla nyhetsflöden, genom internet och allt vad det är, gör mig alldeles andfådd. Informationen strömmar likt stormbyar in genom och över oss och vi kan inte undgå att bli "mättade" av allt i hopa. Någonting annat vore omänskligt och på den vägen blir vi alla mer och mer avtrubbade ju längre tiden går. Och dem som blir drabbade är vi människor...
Jag läste nyligen om att det enbart i Halland det senaste året har dött 6 eller 7 personer - unga människor - av "Fentanyl-plåstren", men jag känner ingenting för dem. Inte egentligen. Jag har blivit det jag fruktat att resten av världen också blivit: Kall!

Fan, jag fryser ju!

Överallt ifrån, närmast bombarderas man av rapporter från människor som kämpar med problem. Genom alla existerande medier från internet forum till radio och tv. Ja, enda ner till rastrummet på jobbet, eller om man råkar överhöra ett samtal på bussen eller tunnelbanan, om man bor där det finns såna.
Vi människor har det tufft i vardagen med att få ändar att mötas...
Mestadels är det nog ekonomin som spökar för de flesta av oss. Att få inkomster att hålla runt, räcka till, kan få vilket fundament som helst att vackla och rasa omkull när man knutit sig fast tillt beroendet på det sättet vi gjort. Ofta bleknar allt annat i jämförelse när vi blåser upp proportionerna till de nivåer vi gjort. Inte ens rörelser i fjärran länder som släpar runt folkmord, kan få oss att släppa våra bekymmer gällande vardagsekonomin. Det berör inte alls i samma utsträckning, något som i och för sig kan förstås, till en viss grad då det i slutet av dagen handlar om den egna överlevnad.
Med den osannolika standarden vi arbetat upp i vår del av världen är det inte annat att förvänta. Vi vaggar in oss och bygger in oss i en så skyddad värld på gränsen till artificiell, så att vi avtrubbas till den grad att inte en diktators fall av Khadaffis eller Hussein's magnitud verkar ha någon större inverkan på oss. Jag säger det därför att jag minns hur jag själv endast reflekterade över dessa faktum i ett par dagar, innan jag återigen befann mig i min egen "skärmad verklighet", som om ingenting speciellt hänt..
Det samma kan sägas om andra revolutionerande händelser av kolossalformat; svårigheterna det effektfulla har att tränga genom våra garder och verkligen nå fram till en reell punkt inom oss. Det är nästan skrämmande!
Men inte så konstigt. Vi har ju skapat den här världen själv - och i grund och botten av den enkla anledningen att vi skall tjäna pengar, något som i sin tur gör de flesta av oss olyckliga, skapar ett tryck på en tillvaro som i sig är en gåva likt livet självt. Obegripligt och saknar helt sin förnuftsmässiga grund.
Problemen är så allomfattande och inrotad i oss alla, på samtliga plan i alla samhällen, att det har blivit en vana, något som skrämmer mig ännu mer.
Resultaten blir så rigorösa  att man börjar tappa koncepten och steget verkar betydligt närmare (och enklare!) att sköta sitt och skita i resten... En inställning den här världen överhuvudtaget inte behöver!
Vad är väl ett skott i någon ung människas huvud som demonstrerar för att få säga vad han vill i något avlägset land, mot de betydelsefulla slantar som saknas för att man skall kunna betala sin enkla hyra?  Eller att min telefon inte är lika "grym" som hans som sitter bredvid mig på bussen? Och för att inte tala om att de veckorna då jag kanske måste äta falukorven TVÅ DAGAR PÅ RAKEN??
Vad är väl en våg över Thailands vackra stränder i ett sådant läge...?
Fan, jag fryser ju... jag tycker det är kallt hemma.

Kanske finns det en lägereld?

Det stora har blivit så litet nu. Kontrasterna har suddats ut, eller kanske rättare sagt; bytts ut mot nya, kanske inte större, utan andra utmaningar.
Hur otroligt det måste låta, så fanns det en tid då jag kunde stå med en räkning i handen, knappt vetandes hur jag skulle agera! Ja, om jag överhuvudtaget hade någonstans att få en räkning till, vill säga...
Att leva i någon slags "skuggvärld" är inte längre det alternativet jag har för handen. Jag befinner mig på andra sidan av skalan där jag blivit "van vid de ljusa dagarna".
Jag befinner mig i harmoni med en vardag där jag är i fas med mig själv, flytandes med i strömmarna som driver på överallt omkring mig.
Jag försöker inte längre uppnå någon sortens "utbrytning" från mängden, utan snarare tvärtom vill jag bli ett med den...
Så vilsen jag varit. Så långt från land jag drevs utav mina krakelerade visioner om hur ett liv borde se ut! Så fel, så fel...
.
Det händer att jag kan sitta och reflektera över andra människors öden och hur de nu går i samma fotspår som de jag gick i - efter andra före mig. Det är en evigt sinande spiral tycks det som, en malström som kräver liv efter liv efter liv.
Man kan tycka att det vore en smal sak att lära från andra, de som samma väg vandrat - men icke!
Det spelar liksom ingen roll om "lärjungen" går bredvid "mästaren" och visas hur den och den stenen ingenting döljer och därför inte behöver undersökas; valpen måste lik förbannat vända om senare för att lyfta upp den bara för att kolla själv...
Konstigt det där om man belägger en bild över det hela, men i grunden är det ingenting speciellt över det: "Vi har alla rätt att göra våra egna misstag! oberoende av vad andra måtte tycka eller tänka!
Men, det finns så många aspekter i det här så man blir alldeles vimmelkantig. Vi är alla individer med egen färd för handen och någonstans, jag vet inte vart, finns det kanske en lägereld där alla skall samlas för att, under flackande, dansande eldsken, dela varandras erfarenheter med var och en...?

:-)

Det börjar kännas bra nu!

Minnena blir allt mer diffusa. Allt mer avlägset tar sig uttrycken som format mina senaste 10 år, de år som varit min Nemesis, den "motståndare" som burit mitt öde under så många år.
Missbruket finns inte längre i mitt liv. Jag är inte längre narkoman (och nej, jag tillhör inte den kategorin människor som för all tid kallar sig själv "nykter narkoman!).
Spåren från den tiden bär jag naturligtvis med mig som den "formgivare" den är, men ingenting mer än så. Jag valde själv att avlägsna den delen från mitt liv och ser således ingen som helst anledning att fortsätta bära den med mig. Idet avseendet har den här bloggen gjort sin nytta - sin stora nytta...
Men det stoppar naturligtvis inte med det. Inte heller startade min historia med det (trots att det kan tyckas så!). Nej, livet (mitt) sträcker sig något längre än just det 20 årige missbruket jag öppnade dörren för.
Det fanns ju trots allt "ett halvt liv" dessförinnan också som innehar en minst lika stor (om inte större) betydelse för den Kjell jag är idag...
Men det är svårt att skilja trådarna i väven helt åt. Mönstren kryssar över i varandra och själva skapandets början kräver sin man för att "be broken down to pieces", om jag säger så. Det är just det som är så intressant tycker jag, vetskapen om att var och en av alla oss människor, bär på vår egen sagolika berättelse. En berättelse vi själva har skrivit men som tar sån tid att förstå och begripa - ja till och med se.
Jag har i långa tider undrat över hur jag kunde låta mig drivas så långt som jag gjorde? Hur jag självmant tillät mig att försvinna så djupt i ett så destruktivt missbruk?
Jag saknar så klart tydliga svar på dessa frågor, precis som alla andra i liknande situationer brukar göra. Någon sorts psykos är det nog, någon "kraft" som tagit över elementära delar av min förmåga att agera i livet, att kunna se mitt eget samband i tiden... Svårförklarligt det där..
Men som jag sagt otaliga gånger förut, så letar jag inte heller svar, utan istället förklaringar. Förklaringar jag vetat om, kanske under längre tid än vad jag egentligen varit medveten om!(?)
Men som jag var inne på i början, så har tiden gått och minnesbilderna är inte alls lika tydliga längre, inte lika aktuella i sina behov heller, för den delen. Processen har nog gått in i ett nytt skede. Det känns definitivt som ett nytt liv påbörjats och att nya - andra - krafter behöver mobiliseras.
Det har blivit hög tid att leva ett annat liv än att begrunda och söka djupet i det förgångna.
Det börjar kännas bra nu. Det börjar märkas att jag gjort ett avslut...


"En enstörings väg!"

På många sätt är och blir jag en typ av enstöring. Den sidan av mig skapades (av förklarliga skäl) när jag som nyss bliven tonåring, stod där "nyutsprungen som föräldralös." Jag vet det idag, att jag formades under den tiden på ett grundläggande sätt. Jag har vetat det länge, så det är ingen nyhet för mig. Jag har kommit till ro med det...
Ensamhet är, per. definition ett väldigt djupt begrepp i min värld. Min egen, personliga syn på "fenomenet" skiljer sig markant från många andras, till exempel i min omgivning: Där kanske många ville känt sig utanför, alena, ensamma i ordets rätta betydelse, ser jag mig själv må bra, ha det trevligt och njutande av stunden...
Det hänger naturligtvis i hop med tidslinjen i mitt liv. Händelser som genererar andra händelser, och så vidare.
Den medvetenheten om att jag var "annorlunda" under åren i mitt missbruk, gör sitt till att "världar delas". Likaså gör åren i fängelset; man lär sig att vara för sig själv som, om man hanterar "valda delar" rätt, kan gynna en människa senare i livet. Jag vet - för det är precis vad som hänt mig!
"Problemet" (om jag ens kan kalla det för ett sådant?) i dag att de jag valt att dela mitt liv med i olika utsträckningar, inte bär på samma typ av historia som jag. Således tornar en aldrig så liten konflikt upp sig emellanåt. Min sambos sociala liv är utåtriktat, fylld med vänner och stort engagemang i föreningar etc etc, vilket medför att även jag måste delta i sammankomster från tid till annan. Detta vållar inga problem för min del, inte längre, eftersom jag ju vetat om "mina sociala skiljaktigheter" från de flesta andra, under så lång tid.
Visst, när jag och min flickvän först möttes för ungefär 7 år sedan, var det lite mer ansträngande, för att uttrycka det milt. När jag så att säga "kom från gatan" och in i denna nya, nyktra och helt oförstörda värld var det allt annat än någon enkel färd. Men tiden har gjort allt gott, hanterbart. Jag har gått fram försiktigt, observerat mycket och kanske viktigaste av allt; lyssnat mycket!
Genom att lyssna till andra har jag lärt mig mängder om mig själv. Att vara observant på andra i min omgivning, ser jag hur och vart jag själv befinner mig - något som varit en viktig kugge i min omgivning fast jag dragit mig undan mellan varven och nog framstått som lite av "en skruv" (kuf?), för vissa.
Jag har haft så mycket i mig själv att reparera så jag har kort och gott inte haft möjligheten att vara något som helst "mittpunkt", what so ever!
Den vägen jag slagit mig in på, den rutten som kan tänkas vara "en enstörings väg" har varit ett måste för att jag kunde ha en chans att ta mig fram...
Inte alltid lätt för den oinvigde att förstå alltid, så stor eloge till hela min "nya vänkrets" sen 7 år tillbaka; ni har varit grymma!
Ni har visat mig vem jag är!
:-)

"Ord på vägen"

Det är märkligt hur man "dras bort" från sina minnen om hur det en gång varit.
Om jag skall laborera kring tanken på hur dagens tillvaro skiljer sig från den tidigare, den trassliga, så finns det så många skillnader, så det faktiskt är svårt att få grepp om det hela, i en och samma bild.
I den vevan märker jag samtidigt att olikheterna är så markanta så även min ödmjukhet har svårt att alltid hinna med - något som ibland kan medföra ett visst mått av oro; ofta vill jag känna mer sympati för mina medmänniskor och min omgivning än vad jag känner mig kapabel till.
Det uppfattas i mina "lägre stunder" som en bristfällighet, något jag vet saknar sin grund i verkligheten, men ändå...
Resultatet kan då framträda i att jag kan må ganska dåligt över min otillräcklighet...
Även i mitt jobb märker jag hur jag berörs av att inte kunna göra tillräckligt.
Jag möter dagligen människor med enorma behov, behov jag på ingalunda sätt kan ställa i den utsträckning jag egentligen skulle vilja - eller för den delen skulle klara av. Det har säkerligen en mycket stor inverkan på mig iallafall, långt större än vad jag tror själv att dela med mig av till så många andra.
Tyvärr, kan jag sedan tänka, är det för mycket fokus på att det i sin tur handlar om jobb, att man befinner sig där för att det är "betalt arbete", något jag ganska ofta finner "obekvämt", eftersom det handlar om att ge stöd åt människor med behov.
Men bilden har ett större djup en så. Kedjan av händelser och innehåll sträcker sig långt längre än dit, då det enbart skulle handla om att få betalt för sin tid.
Det mesta i livet går inte att se på med en-dimensionella ögon. Livet är alldeles för komplext för det. Vore det så, skulle man inte gjort många knop i sin framfart om man gav sig hän åt utrymmet sina tankar skulle ge en.
"Ord på vägen" skulle blivit märkligt innehållslösa, i såna fall...
Det är svårt att leva...

Så jävla löjligt!

Det är lätthänt att framstå som en jobbig jävla idiot i andras ögon, när man börjar poängtera och kritisera en väns pojkvän som har uppenbara alkoholproblem. När vännen (som är tjejen i det här fallet) väljer att helt blunda för den psykiska misshandeln hon får genomgå på grund av hans alkoholmissbruk, så gör inte det saken lättare.
Argumenten är klassiska och väl använda i såna här fall, där alkisen tycks synd om, måste tröstas och stöttas i varje jävla situation, när allt han egentligen behöver är att höra den krassa sanningen (och kanske också ett rejält kok stryk!).
Jag är inte bra på det, att vagga in någon tölp i falsknerier som "att försöka förstå" att han har det jobbigt i livet och för det måste supa ner sig och bedriva mental terror mot sin flickvän - min tjejs och min vän.
Det patetiska når nya höjder när han gång efter gång ursäktas för sitt bedrövliga beteende och får fortsätta med sina manipulationer. Han förstår att det beteendet fungerar och ser det naturligtvis som hans väg att få fortsätta att dricka och samtidigt som han drar ner sig själv under ytan (något han redan gjort), tar han sakteligen med sig sin flickvän.
Till en viss gräns har han mina sympatier - jag har ju trots allt varit i en missbrukssituation själv och vet vad det är för något, men vid någon punkt måste foten bara sättas ner! Så fick jag själv göra det och om inte han begriper det själv så är det oundvikligt för honom att någon annan måste göra det. Inte nödvändigtvis för hans skuld, utan för hennes...
En annan "försvårande ingrediens" är, att den omgivning han har, som är tillika med delar av våra gemensamma vänner, tenderar att stryka honom medhårs för att undvika att "trampa på några tår", behålla lugnet så att säga. På så sätt vinner ju hans manipulativa sidor ännu mer mark och missbruket får fortsätta - vilket han är på det rena med. Jag vägrar hålla i den stafettpinnen överhuvudtaget och kritiserar öppet det hela. Effekten det ger är att han i sin tur, försöker sätta upp sin omgivning mot mig osv osv. Det hela verkar kunna vara en grogrund för en riktig fars om den påskyndades av alla parter (alltså mig i ena änden). Men icke härifrån!
Det hela blir naturligtvis slitsamt, betungande att engagera sig i, vilket jag inte längre tycker vare sig henne och långt mindre han vara värda. För när hon, som faktiskt väldigt smart är, väljer den sidan hon gör, ja då går tåget...
Hon har vid det här laget fått ett otal möjligheter till att ta itu med det hela med vänners hjälp och han quite frankly, skiter i allafall jag i. I alla fall för närvarande...
Det senaste i historien är, att han vägrar umgås med oss om jag är med, eftersom han anser att jag är elak mot honom; och visst, det är klart han tycker eftersom jag inte blundar för det hela utan säger till honom som det är.
Ha ha så jävla löjligt!

RSS 2.0