Sökande...

Alla har vi rätt till ett bättre liv, en fullvärdig förståelse och en trygg tillit till en större och mäktigare sammanhang. En gemensam nämnare för den vilsna lilla individen som utgör ett jag - mitt jag - har jag valt att kalla SÖKANDET. Resan pågår från födselns svidande första andetag till det sista panikartade drag efter den samma. Vägen både vindlar sig och häver sig, slutar abrupt för att senare, bortom all förnuft, ta till sin början återigen, då det enkla vi kallar HOPP tycks ha försvunnit ur sikte, för all världens tid och rum.
Så befängt det klingar i mig att, kunde påstå att under halva resan finna sig nöjd med sin tillvaro, sätta ner sin kropp och på allvar tro, att målet vore nådd. Ett bägare gift som redan druckits ur...

Letandet efter en sanning är i grund och botten den ända drivkraft som kan mäta sig med den männsklighetens syn jag är begåvad med. Att endast kunde förstå detta, är ett delmål jag inte ens kommit fram till än, långt mindre siktat in mig på, ty den sortens struktur är jag inte gjord utav. Det är en del av leken, att komma fram till någonting...(?)
Framsynt, villigt, givande...
Lika ringa som vi kan med bestämdhet ge en fingervisning om hur energierna ter sig när våra liv här på jorden släcks, kan vi tala om för någon vad meningen är för oss som stövlar ovanpå jorden. Allt har sin natur given och vi vet knappast ens vem vi själva tillhör - då vi inte har en aning om vem eller vad vi egentligen är. Vi lever i nuet insvepta i en kvävd sekund av en bruten tid, inte helt olikt en droppe vatten som strilar ner från ett universum kallad: MOLN!

Allt blir så galet om vi inte lyfter våra blickar högre än till dörren för vår egen sorg, där vi omtumlande stannar i smärtans kors, och förevigar våra liv i ett  drama utan någon född stjärna. Den dagen vi ser oss själva ljuset från stjärnan som nyss nämnts, vill jag tro att vi någonstans faktiskt är på väg...
Det  behöver inte vara så lätt , men det måste inte vara så fördömt svårt heller, att ge sig själv chansen att delta i ett sammanhang...

Mina ögons tårar...

Självbedrägeriet är trots allt det som bär mig genom tunga dagar. Det har tagit år av smärtor och plågor att komma fram till denna mjuka synd av insikt, den som höjer min blick för att våga se det som ingen andra ser. I dag är det dock annorlunda än förut - i dag lyfter jag åtminstone, har luft under mina vingar. Filmen som rullar framför mig på teven fäster inte min uppmärksamhet längre. Det har den inte gjort nu sedan...jag kan faktiskt inte minnas när, långt mindre vad den handlar om. Jag tror inte heller jag var intresserad av att egentligen se den från början, utan sökte nog mest bara ett sorts substitut för att hitta vägar att spoliera ett stycke tid som för mig lagts i min vågskål. Kaffet har även det dött ur mina händer. Den vagt dansande ångan har slutat vindla sina vägar uppåt mot taket. Jag inte bara ser det utan märker det också då jag i misstagets våld förer muggen mot mina läppar och finner mig att i nästkommande stund nära på spy av vämjelse av den kalla blaskan som letar sig ner i min hals. Spontant ser jag i mitt inre hur tjockt flytande olja tränger sig ner mina luftvägar och täpper igen mina förmågor att inandas den oumbärliga luften jag (också) så sårt behöver. Istället spottar jag tillbaka fanstyget i koppen och innan jag med möda ställer jag ner patrasket på vardagsrums bordet syns tydliga luftbubblor på den svarta, sörjiga ytan - som om någonting låg där under och andades i snabba tjog. Två droppar klarar av att fly och landar utspritt på den vita duken som ligger tvärsöver bordet. den skall ändå snart tvättas så det stör mig inte nämnvärt.
Frågan är om inte det ligger någonting lömskt gömd i min historia, för att vara en bedrövad människa så mår jag bra. Riktigt bra, till och med. Luckorna som alltid dyker upp kring de vägar jag väljer att flanera, tycks jag märka av mindre och mindre. Det kanske bara är det faktum att jag lärt mig hantera dess närvaro på ett bättre sätt än förut. För vetskapen i mig säger ju att oavsett hur många gånger jag dyker under ytan så blir jag inte mindre blöt med tiden. Men trots detta så känns det varje gång som en mycket mindre ledsam plåga att behöva resa mig igen, kliva ur det kalla vattnet, torka upp igen och börja om från början.
Börja om från början, ja. Känns lite som "the story of my life". Att aldrig komma framåt i livet när det är precis vad jag egentligen har velat ända sen mina pigga barnsben förde mig framåt och jag kunde jaga vindarna från morgon till kväll. Den tiden, tiden då bekymren ännu inte tagit klivet fullt ut - eller in - i mitt liv, förefaller allt mer diffus när kvällen sänker sig över mig och jag letar fram mina memoarer i den stilla stunden. Är det verkligen jag som står bakom rösten som kallar på mig från förr, från tider av lycka, glädje och sorglös lek? Jag tror det, fast naturligtvis kan jag inte ta det för givet längre. För så fjärran har det blivit, min historia, den som ligger och ruvar i mina sinnen och beter sig likt Victoriasjöns ständigt skiftande konturer... Vore jag en sång skulle det inte funnits text i mig - ett gapande svart musikaliskt hål, ett tomrum avsedd för något som fattas. Naturligtvis är det mig själv som fattas. Att inte vara hel har blivit min melodi genom åren. Någon originaltext saknas också, därför har det blivit på improvisoriska villkor för min del, vilket jag också lärt mig leva med.
Än lever upplevelserna i mig. Upplevelserna från dagar som egentligen skulle varit vackra och smäckra i ett barns sommarminnen, men som aldrig fick den chans den skulle ha, ty kyrkoklockornas svarta bedjan om dödens klang etsat sig djupt in i både märg och ben. Även om natten, eller kanske främst då, kanske jag borde säga, träder de fram, bilderna från mörka rum i högsommarens sköna värme. Världarnas krig, har jag låtit mig kalla dessa hemsökelser av tvång och fördärv, och som jagat mig genom mitt livs alla cykler. psalmsångens dystra förkunnelser vilar över mig som en tvångströja och har sedan mitt elfte år i livet hindrat mina vyer att vidgas på naturlig väg. Som åskådare blev jag till min egen pjäs åsidosatt, förlorad den huvudroll som mig var skriven, utbytt av smärtans skri var jag hänvisad att klara mig själv bäst fan jag själv kunde. Nu gjorde jag det också. Valen var aldrig för mig att bli mina och stjärnornas skrift har intagit en upphöjt betydelse ju längre tidens gång har stegat. Där min hy utav naturliga skäl skulle ha åldrats syns mig bara ärren ses, än förvärrat i ett klart mjukt månljus, den tiden på dygnet jag valt att ta som min egen, ser jag inte längre någon tröst. Fast, idag behöver jag inte längre tröstas. Det är sen gammalt numera överspelat, vilket i och för sig även det, är en skrämmande tanka att också den, ta till sig -för vad återstår då... en helhet? Mmm, för när en vacker dag då skärvorna pusslas i hop och framträdande ur ett, till det yttre kaotiskt helvete, bilden och man kan ana sig till, fragmentariskt hur allting varit tänkt.
Sedan jag kom att andas har jag varit mina ögons tårar. Bakom stränga år har jag lärt mig konsten att utföra min aktning i tysthet. En gråtens lek, beskyddande av emotionella faror som mig veterligen, aldrig sedan begravningens strypande grepp kommit mig nära, så nära att jag någonsin kunnat ge ett öppet svar åt min dysterhet...


Månen som min ända vän...

Tunga sinnen var min ledsagare under de strängaste av år, de som sträcker sig så långt bakåt som mina minnen tillåter. Ofta såg jag aldrig molnen över mitt huvud därför att jag själv var insnärjt i tveksamma löften om en förfalskad tillvaro, kallad en illusion om ett liv. Redan från barnaskorna borde jag känt av hur illa det kanske skulle komma att bli, om jag då hade kunnat anamma förmågan att läsa skrifter som jag gör i dag, men naturligtvis låg det inte till så. Den långa vägen var även den för mig att vandra som för alla andra, och knäckt och ledbruten speglar jag därför i dag de grymheter jag inbjöd i mitt liv genom åren. Urvalet är av gigantiska mått och egentligen är det omöjligt att välja en början rakt upp och ner, ty skiftningarna är lika oändliga i sina nyanser som övergången mellan de sju färgerna i den regnbåge som aldrig egentligen bottnar i någon fast mark.
Då döden tycktes vara en slutgiltighet tog alltid en ny början vid. Den dagen då regnvatten fyllde den nyuppgrävda graven, som gapade i otålig väntan på den kista som under psalmer hängde väntandes på sin ställning, vände sig svarens mynt i mig och skapade motpoler kring mitt eget vetande. Fruktan slog sina rötter i mitt hjärta och från den dagen då mitt första Sista Farväl i tysthet lät höras från mitt blödande hjärta, vacklade jag mer än någonsin förut. Jag föll och jag faller än mot avgrunder som delar sig mellan alla dessa världar ämnade för andra än mig själv. Som främling för mig själv har jag gjort mig själv bekant med mannen som bärare för masken, den masken som äger förmågan att skilja mellan sorg och tvivel - en konstart i sig värd att iaktta då stunderna börjar överta mina innersta kvalor och livet sakta låter sig formas som oäkting. Nu, eller snarare då, när det ända att ty sig till var fastheten kring murarnas begränsande fasader, detta tveklösa svek mot mitt arv från min far, såg jag mig själv i upplösningens rand. Ett stycke overksamhet lika bastant som de överfyllda pölarna som sedermera rann över sina pölar och tillslut inledde sitt mål med att fylla min faders grav innan han själv gjorde det.
Det har funnits stunder lite senare i livet då tankarna har funnit lekfullhet i att laborera med iden att jag på något vis lämnade efter mig en liten del av mig själv i ovädret som styrde över tillställningen under min fars jordfästning, och att jag därigenom, på egna villkor, finns bredvid honom än i dag. Naturligtvis fullständigt befängt, men tryggt likafullt eftersom det skänker mig emotionellt lugn i svåra stunder.

Utanför fönstret som delats av åtta stycken stålbalkar, syns tydligt den enda vy som tillåtits vara tillgänglig för den värld här inne; vidsträckta öde landskap bortom fantasins vilja att ens försöka ta sig härifrån. Inneslutenhet är vad de kan bjuda på, och det är exakt vad vi får,också. Tillika tid blir ett väsentligt begrepp i ett otal varierande nyanser, där vi alla måste välja vår egen personliga skildring. Det underlättar förstås, att se sig själv i ett sammanhang, här inne, det gör det alltid. Hemligheten är och kommer alltid att bli sökandet efter Vägen Dit. För att stå utanför sina egna Vägar, klarar inte ens den mest förhärdade av oss förhärdade. Stunderna dyker alltid upp i tystnaderna kring kvällens lena spel då mörkret sakta men säkert trycker sig in i bland oss som den bjudna gästen i egna stora spel. Inte ens en knackning, eller förvarning ges då timmarna börjar bli slagna, och faktiskt, vi lär oss egentligen aldrig heller att ta in denna lärdom förrän allt det gamla tagit till flykten genom de egenhändigt öppnade dörrar i våra sjuka sinnen.

Med månen som min ända vän tittar jag upp, och låter skenet skölja mina synder och forsla mitt gamla liv till sin oemotståndliga död...


Min färd...

Jag gick bara där vinden tog mig utan en tanke på vare sig framtid eller då tid. Allt som gällde var nutid och det som omfattades Den egenkära. Ledstjärnan i den dröm jag bar på, lyste upp ett diffust mörker i en värld jag försökte få att bli min. Ingen fanns som kunde dra min last, så jag valde min egen väg på mina villkor - att leva för dagen, för när allt kom omkring så fanns endast den i mitt liv...
När jag nu står på randen, beskådandes den ohygglighet som lagts bakom mig, ser jag ruinstadens kringgärd, ödelagda landskap och besticks av den doft som kännetecknar "den brända jordens vissnande". Inkapslad som jag blev, tränger sig drömmen aldrig ut och naturligtvis aldrig heller in. Moment 22 i en vriden skugga som med sina klor bundit mig fast vid tidens tecken... Stilla blev det sedan utåt, från min del av alltet, och det var jag som såg mig själv glida ut över horisontens sköra kant. Jag tog mig aldrig upp igen... förrän nu, med hjälp från den nya solens energier, förmodligen ämnat för någon annan. Men vad vet jag, jag grep chansen och begav mig...


En annan jul...

Så närmar sig julen igen då med allt vad det innebär; fridfulla stugor indränkta i vagt skinande ljus, Julpynt och stärka röda färger blandad med klarvitt, tidigt mörker utomhus och stillhet som förvandlas till förväntan, hopp och glädje. Doftfyllda kvällar och dagar av bullbakst, jäst och saffran ackopangerat av välkända och inövade julsångar om frid på jordens land och riken. Granbarr kröner hus och hem och länge efterlängtade besökare av nära och kära står snart för dörren... Jul, O helga jul... Ljudlöst faller den lättaste snön utanför det upplysta och härliga hemmets varma hjärta...

Det ser väl kanske inte ut så för alla. Kanske till och med inte ens den stora majoriteten av våran kristna befolkning, vilket lätt kan få tankarna att i frågasätta den Gud vi är ämnade att tilbe, fira och glädjas åt... För min del är försvann glädjen tidigt i mitt liv av en rad olika årsaker, vilka är helt naturliga i sig. Det är faktiskt inte förrän nu på senare år som jag har börjat tycka om denna högtid på ett sätt som jag kan glädjas åt - inte som i min tidigaste barndoms tid, innan sprickan kom, utan någonstans där mitt i mellan, och det håller för mig! Jag har vunnit min kamp, mitt slag och jag står som vinnare kvar på min plats - Men det har tagit tid, krafter och stora delar av mitt medvetande...

Effekten av, eller kanske det är rättare att säga defekten av detta har gett mig insyn som inte alltid är så julgranna och passande i denna glädjens och fridens tid på året. Mina tankar går allt som oftast till den andra sidan av lyckan, den som alltför lättast glöms bort i våran iver över att fixa och ställa om oss själva. Så när revbensspjälletsfettet rinner och bubblar i ugnen och julbordsdofterna sprids och får vatten att sildra i munnen, klarar jag inte helt slappa av i tanken, då vetskapen gör mig alldles för medveten om de av våra medmänniskor som lider just här och just nu... När jag stänger dörren hem vet jag att så många inte alls har det så utan stryker längs med gatorna där de letar efter ett skydd för natten. Den gnistrande vackra vinternatten som blänker så vackert med den öppna spisens lekande läten, betyder frostdöden för andra mindre lottade människor.
Oansätt skäl till det misär man befinner sig i, så är det dock ett misär, och för mig kan inte de tankerna bara försvinna bort då jag själv har kommit mig upp på en grön kvist...

För när man väl hamnat nere i källarmörkret kan det vara ett helvete att hitta vägen upp igen, och speciellt i tider som dessa! Tankar var för mig mitt största hot mot mig själv och jag förstår att det är likaledes för en mängd andra människor.
Vi kan inte, vi får inte underskatta våra medmänniskor under jultider. Lika vacker som den är - lika bräcklig och farofylld kan den vara, julen, när mörkret sänker sig och lägger världen stilla i firandets ljuva sken. Jag kommer aldrig mera att låta mig luras av denna synvilla vi väljer att bädda in oss själva i bakom julgran, psalmer och fläsk.
Där ute ligger kamrater i fruktan för hur de skall klara den sprakande kalla natt som sakta lägger sitt sjal över dagern. Kyrkklockan som hörs dovt klingandes i fjärran, kan vara det sista en förtappad själ kommer höra...

En gång i tiden...

Jag vaknade och märkte att jag ingenting kunde se. Bara mörker runt omkring mig,precis överallt. Tystnaden var den lika slående och skapade tillsammans ett ännu kompaktare dyster. Trots mina trasor till kläder så spred sig känslan av att vara naken inför den världen jag inte längre kände som min. Så ensam i ett litet kallt rum... min cell... 
Jag har varit här länge nu, faktiskt så länge så att jag har förlikat mig med verkligheten så som den har blivit med tiden som sprungit i väg, i kapp mitt gamla slitna samvete, och allt känns som om ett tungt blött täcke lagts över mig och pressar mig hårt ner mot den hårda betongen. Jag kan inte heller röra mig i någon större utsträckt grad, ej heller tänka de tankar jag en gång kunde smeka mig själv med i lediga gladlynta stunder då jag kunde bevega mig bland nära och kära... i tankarna, alltså. alla har de försvunnit, dragit bort ur mitt medvetna, undermedvetna, aldrig har det varit så ensamt som nu... I dag känner jag knappt igen mig själv, min egen kropp och närvaro. Ju mer tiden breder ut sig ju mindre tycks jag bli och ständigt känns känslan av att förlorandets konst blir allt mäktigare. om fakta skall sägas så har jag börjat söka det stadiet då jag längtar efter att se exakt hur liten jag kan känna mig, hur stor makten som trycker ner mig kan få mig att bli... 
Det blir allt svårare att igenkänna den kärlek jag vet eller rättare sagt har vetat funnits i mitt liv, tidigare liv, for det är så det här måste ses. En biprodukt av mitt liv har jag blivit, en skugga av mitt forna jag är allt som ligger kvar i det strängt begränsade solljuset som letar sig in i mitt rum under ett par kvävande timmar mitt på dagen. Inga färger förutom varierande toner av grått skiftande till mörkt, svart och som alltid ...denna evinnerliga kylan. 
Jag reser mig upp, vilket i sig är mig en överjävlig bedrift och tar till slut modet till mig och drämmer knytnäven i den hårda väggen. Jag känner ingen smärta, bara ser hur blodet sipprar fram från de platta knogarnas misshandel. I mina öron sjunger endast den tinnitus jag burit i så många år och blivit ett signum för min egen verklighet. jag sjunker ner på mina knän och tänker högt och tydligt i mig själv att jag måste ur denna fångenskap annars kommer jag dö en oerhört plågsam och långt i från stilla död..
=)

Tacksamhet i en knuten hand?

Som tiderna förändras och vi med dem... Det är nog förmodligen stor lycka att livet inte alltid blir som det var tänkt. Hur skulle förresten det sätt ut om vi alltid följde förutvalda spår till respektive förutbestämda mål? Inte så roligt och långt mindre spännande. för visst är det väl tacksamt, tycker i alla fall jag, att gå genom livets krumgångar och labyrinter utan att veta någonting alls egentligen, om hur bilden ser ut bakom nästa krön...
Nu är ju inte våra liv lika på ytan. Och även det vill jag starkt uttrycka som tacksamt, eftersom jag nog inte önskat att min granne eller vän ( eller ovän, för den delen!) skulle ta sig an de pärser jag själv strävat mig igenom - och inte heller skulle jag nog vilja uppleva de trauman jag hört om och läst om krediterade andra olyckligt lottade världsmedborgare som överallt virrar vid våra sidor...
Nej, tacksamhet är ett begrepp som nog inte kan rymmas i en knuten hand. Allomfattande i sin natur, innebörden alltså, kan vi nog räkna med att strosa genom en livslängd utan att helt komma på det rena med hur pass vidsträckt detta begrepp sträcker sig. En av dessa små guldkorn som ligger i våra mörker och glimmar, om vi väljer öppenheten att se det så...
Att känna tacksamhet över andras (eller ens egen) otacksamhet, torde vara en dygd i sig och levererar kvaliteter till värden i ens eget liv. Att kunde se och uppleva och sedan lära, är för mig, en underbar gåva som jag gärna lär mig så länge jag lever. Att bli upphöjd till denna insikt på min dödsbädd vore en tacksamhetsgest av det yttersta spekter i min tid och skulle lika gärna ge mig frid i min eviga vila som någonting annat. Så väljer jag hur som helst att se det, dit jag har kommit i dag.
Men, å andra sidan, vad vet väl jag om morgondagen som sagt, ty spänningen är olidlig om vad som väntar runt nästa krön....
=)

Kontraster...

I mitt jobb är vi ofta i väg till Universitetssjukhuset i Lund där vi, eller Christopher som jag jobbar med, har sina schemalagda besök tre gånger per år. resan dit är på goda en och en halv timme med färdtjänstbussen och är väl inte så attraktivt i sig med tanke på de flacka och tråkiga vägarna. Men Stoffe älskar dessa resor mer än någonting annat och uppdriver ett sjujäkla humör. Ingenting kan stå sig mot en längre transportsträcka med musik i högtalarna från någon skränig radiokanal och följaktligen är det ett bastant hålligång från första milen...
När vi så kommer fram till entren "blocket" vid detta enorma sjukhus rullar vi ganska omgående in eftersom vi har en smula bråttom för att hålla våran tid. Genom korridorer vita som ben och tysta självöppnande dörrar rullar vi vanda på den väg vi gjort några gånger nu. Jag kan ju också lägga till att, min egen känsla för just sjukhus inte är gjord av solsken och friska frukter, det finns alltid - tycker jag - någonting oerhört och tungt vilande i själva innebörden, i själva luften, färgen på dessa väggar, tystnaden, lugnet som ger en känsla jag kanske inte helt kan eller vill hantera... inte vet jag, men otrevligt måste jag väl ändå säga att det känns...
När vi så närmar oss hissportarna, glatt babblande om den föregående bussresan och om hur trevligt det skall bli att återigen få träffa sjukgymnasten Berit, skönjer jag två kvinnor stående i varandras armar längre ner i korridoren. Och det är här allting förändras på ett ögonblicks sekund. Från stunden då jag upptäckte dessa tu var det som att gå igenom en ballongs hinna och kliva in eller snarare rulla in, i ett tryckande vakuum. Då vi närmade oss de två tystnade även Stoffe som fortfarande höll i gång och till och med luften blev en aningen tyngre att andas in. Ju närmare vi kom desto tydligare blev deras sorg och gråt för oss, och då vi passerade dem fanns ingenting annat i denna värld...
Det finns ju mängder olika gråter, om det går att säga så. Man kan gråta för att man är ledsen, besviken, glad och så vidare, men det här var en ohyggligt mycket mer djupgående sort som skar sin kniv långt in i en. Denna kvinnan berörde punkter i mig som normalt sätt skulle varit skärmad från den sortens "attacker", men hon var för verklig, till och med för mig. Det handlade om förlust i någon form, det vill jag understryka. Antingen förestående eller nyligen hänt, för den var otröstlig och mycket mycket sår....
Jag skyndade mig förbi och gjorde mitt yttersta för att inte visa på något sätt att jag märkte av det graverande i situationen...
Livet är fantastiskt, kan man säga med alla sina olika skeenden, variationer och inte minsta dessa kontraster vi tvingas leva i. Vi tänker inte alltid på dom, och det kanske vi heller inte skall göra, men de finns där hela tiden. Ofta finns de så alltför nära, ja så nära att de alltjämt missas eller helt enkelt inte läggs märke till.
Från ena sekunden i glatt och lätt humör kan man plötsligt kastas in i ett scenario som till kärnan består endast ut av liv och död, och då kanske allra helst det sistnämnda. Alla har vi våran stund på jorden, likaså har vi alla våran stund från jorden...

Vita skuggor

Att ha bevittnat fallet, sitt eget fall vill säga, kan nog inte vara mer än rätt...
Kanske inte låter helt korrekt i vissa öron och gör väl inte det i mina heller - om jag inte visste bakgrunden. Den kommer ju från mig, så visst...
Själva fallet i sig är väl inte det viktiga utan, det lär vara uppståndelsen därefter, vägen tillbaka, den som alla i dessa fotspår bävar för och som gör det så olidligt svårt att ta till sig. För som om inte det är nog att man är själabruten enda in i märgen, helt utan kontaktnät eller andra stödomgärder, så skall man alltså resa sig från den dammiga marken, borsta sina kläder anständiga och börja städa upp i ett veritabelt kaos. Uppgiften kan tyckas monstruös och är det också - men den är dock där för att utföras, och ingen annan än jag själv förväntar mig att målet skall uppnås.
Genom giftets tillvaro försöker man hålla huvudet över den blodröda yta, smutstäckt och vidrig flyter minnena från glömskans gårdag, och framtiden lyser mäktigt svart... Det finns inte och har aldrig funnits någon plats för mig här! Ekot är det enda som skälver i ens medvetande där man ligger i tron att man simmar, när man i självaste verket sjunker med munnen öppen. Inte ens när tiden dämrar sina skuggor för att vila i skymningen ser jag klart det jag nog borde se, för att se, det jag skulle behöva sätt... Men icke, jag hade redan fallit och befann mig undanröjd från mitt eget liv och kunde endast se den döda dansa genom skuggan av mig själv...
Hädanefter gick det ack så mycket värre  - mycket sämre än min egen föreställning om ett kylslaget helvete...
Jaa, det finns en oändlighet av uttrycks former inom en människas emotionella flimmer, där många av oss går förlorade i brist på igenkänning av sitt eget jag. Jag tror på sökandet, den del av mig som finns någonstans bakom fridens linjer där jag ser mig själv väntandes, omgiven av vita skuggor - inte olikt ljus...

Efterspelet i Winnenden, Tyskland.

Sitter och bläddrar lite på text tv sidorna och hittar en artikel som styrker den åsikt jag skrev om i gårdagens lilla blogg. Då skrev jag att någon stans så måste ett ansvar kunde yttras på föräldrar, till exempel som med den 12 åriga pojken i Borås som nu står som misstänkt för flertalet våldtäcktsförsök.
I Tyskland nu, så får det rättsliga efterspel kring den förödande skolmassaker som ägde rum i Winnenden i mars tidigare detta år. Nu åtalas grabbens farsa för dråp i 15 fall eftersom det var hans vapen som fanns tillgänglig för hans son att sno för att sedan bege sig till skolan där han gick bärsärkagång och alltså dödade 15 personer, elever och lärare... innan han - påstås det! - tog sitt eget liv...
Och visst, hans far hade visserligen vapenlicens för alla sina vapen, men det rättfärdigar inte hans sons agerande mot alla dessa liv då det var möjligt för någon att komma åt dessa skjutvapen på ett enkelt sätt!
Jag har full förståelse för sådana tankgångar som gör att ett rättsspel kan äga rum på ett sådant sätt och för en sådan sak.
Faktiskt när jag tänker efter, så borde nog vissa föräldrar i Rödeby tacka sig lyckliga för att de bor i mesiga lilla Sverige och inte i lilla vresiga Winnenden...
=)

Konsten att inte underskatta ett rått ägg!

Så har ännu en ny dag kommit till dörren och väckt det lilla hushållet. Hunden och tjejen har redan åkt i väg till stallet för att göra sina plikter medan en annan sitter kvar i soffan och njuter av det nybrygda kaffet och den stillhet som återstår efter tramp och påklädnad och allt vad det är. Morgonens sköna tystnad och stillhet är för mig en lyxartikel i klass med allt annat i mitt liv som har en innebörd. "konsten att inte underskatta ett rått ägg" har sin grund i denna stund, då jag känner mig som mest levande...
Friställd från yttre påtryckningar låter jag mig hänföras av gryningens första fingrar som sprätar över den murkna himlen, som likt ett fältslag står och väger från sida till sida i sitt oundvikliga öde, där utgången förvisso är okänd, men alltid lika attraherande, ändå. Mycket likt det det ägg som ligger och skvalpar i glaset framför mig. Dess effekt är också given men inte förrän i efterhand, då slaget kämpats och ljuset äntligen trängt bort nattens dyster från ögonens trötta syn...
God morgon hela världen och välkommen till spillrans ny och oanvänd dag - nu är det upp till oss hur vi vill ha det!
=)

12 årig våldtäcktsman...

Bisarrt är väl den första känslan som smyger sig på mig när jag hör om fallet som nyss nystats upp i Borås, en liten stad i Sverige. 12 åring som på bar gärning tas i ett våldtäcktsförsök på en ung kvinna han förföljt från bussen.
Förutom det uppenbara problemet i saken att pojken innehar den ringa ålder av 12 somrar och att det överhuvudtaget är möjligt att vara så till vida utvecklat på detta område att han tar till sådana drastiska våldsbrott, så finns det ju, som jag ser det, ett straffskyldigt ansvar någonstans som måste adresseras. Pojkspolingen befinner sig som alla vet tre år under sin straffmyndighet och kan inte straffas. Som lagstiftningen ser ut idag, och den stödjer jag fullt ut, vill han inte kunde dömas som vuxen i samma situation. Helt ok detta. MEN skall inte föräldrarna sättas på lite större prov i ett sådant sammanhang? Jag tycker det i alla fall, och även skolan måste kunde ifrågasättas! Det är ju förmodligen inte så att den här grabben vaknar en tidig onsdag morgon och plötsligt känner för att han skulle vilja våldta en tjej - i en ålder där han knappt fått hår mellan benen! Nej, det måste ha funnits signaler långt innan detta - det bara måste ha gjort det och då får man väl anta att det stora ansvaret borde ligga hos de föräldrar som uppfostrar denna människa... Det bara är så! Att vissa människor inte skulle haft de barn de satt till världen har det funnits mängder av prov på upp genom tiderna och detta måste väl vara ett sådant exempel, eller??
Att kunde missa sitt barns så jävla vrickade beteende kan inte ses som annat än en gigantiskt försummelse av det ansvar de har ålagt sig själv - helt utan förmildrande omständigheter.
Och här måste ju även den skolan han gått på i sex år märkt av någon avvikande tendens, eller?? I sex år!! Om nu lärarna blivit så avtrubbade att de inte ser, eller om de nu gör det, väljer att inte reagera, så måste även det ses som ett brott - tycker jag!
Men men, nu kommer ju naturligtvis inte allt fram via media så det är ju inget stabilt underlag att börja dividera - ännu. Men vi kommer ändå inte ifrån det faktum att pojken bara är 12 år och misstänkt för ett flertal våldtäcktsförsök. Så jävla skrämmande, tragiskt och bedrövligt sorgligt att det för Guds skull måste komma fram en säker och djupt gående utredning, som vill kartlägga de bristande ansvarsområdena som föreligger...och förhoppningsvis en och annan lärdom!

Att skriva ner min historia.

Har för ett tag sedan tagit till mig ett hobby-projekt av ett något större format då jag börjat skriva på min självbiografi. Utan några som helst konkreta illusioner om att få detta publicerat, finner jag stort nöje i tilltaget. Själva erfarenheten det medför att sitta i stilla stunder och formligen gräva efter detta gömda guld skapar en hel del processer jag inte var helt medveten om innan jag började. Tiden skapar skyddsmurar kring händelser och förlopp och samtidigt byggs en bedövande glömska över smärtrika tillstånd som gjort avgörande riktändringar i det liv som följde. Sår slits upp som försvunnit från ytan när lagren skingras och jag återvänder av fria viljan till de stunder jag undermedvetet lagt i aska. Förmodligen är det därför projektet inte alls flyter på i den normala flow som genomsyrar liknande, mycket mindre pennlika eskapader...
Under tiden de olika dörrarna slås upp i mitt förflutna och frisk luft sugs in förvånas jag gång efter annan av hur mycket tid som runnit i väg och hur jag själv förändrats. Att spela med minnet på ett sådant produktivt och målinriktat sätt är ganska intressant att spegla. det finns oerhört mycket dunkelhet som svept in den historia jag bär och insikterna kommer för dagen i snabba takter vilket i sin tur omdirigerar många olika tankar jag burit på - kanske i onödan? - genom ur och skur. det bästa med det hela, måste jag dock säga är, att kunde jobba med detta på min fritid och vara helt befriad från deadline. För det krävs en viss portion lugn för att hålla på, har jag upptäckt, och när hela tiden nya och fram tills nu glömda bitar stryker flagg från avgrunden och visar sig för dagen, måste jag nog bara inse att projektet är större och mer vidsträckt än vad jag först räknade med.
Rent språkligt är det även där en stor utmaning för mig själv. Om inte för någon annan så vill jag ju åtminstone klara av att fånga mig själv med ett tilltalande språk och inlevelse. Häri väljer jag nog att ta det ännu mer försiktigt och försöker att inte hasta fram när pulsen med jämna mellanrum börjar stiga i mig kring vissa händelser i mitt liv. Det har, har jag upptäckt, lätt för att förivra sig när allt man vill är att forsa fram i en berättelse som, när allt kommer omkring ännu inte helt blivit redo för dagens ljus i mitt inre. Dessa tekniker jobbas med kontinuerligt och jag hoppas det bär sig genom hela materialet, så småningom...
Så vad vill jag då med detta om inte mitt egentliga mål är att få det publicerat?
Väl, det allra mesta är för den egna tillfredsställelsens skull, den dolda självterapi innebörden detta jag mig tror ger. Det finns nog ett sådant behov någonstans inom mig, men även (har det kommit för mig) att på sikt någon gång kanske låta min bortglömda familj ta del av den dom inte känner, inte har en aning om vem är: jag! för gudarna skall veta att det är mängder av händelser som jag har ohyggligt svårt att se mig själv berätta i talande stund. Bara det vore ju skäl nog att påbörja ett sådant projekt, tycker jag...

Utvecklingsstörda människors behov...

Det det handlar om är utvecklingsstörda människor och deras rätt till ett fullvärdigt liv!
Har just kluvet mig igenom Margareta Nordeman`s bok om "utveklingsstörning i socialt omsorgsarbete - Sexuelle behov och uttrycksformer" och där belyste hon ämnen jag förvisso nog har haft i tankerna själv - om än till viss del undanskymd - men det är alltid gott att få sina farhågor bekräftade på annat håll.
Något vi normalbegåvade människor kanske inte har helt klart för oss, av naturliga skäl då vi inte berörs i så stor utstreckning av detta i vardagen, är hur en gravt handikappad människas liv ser ut. Mycket har förvisso hänt de senaste tio tretti åren om vi tänker på hur samhället skiftad sin syn på detta området. Numera finns det, om vi skalar av det mesta av ytan, ett relativt adekvat och acceptabelt skyddsnät kring dessa individer i form av skolgång, dagligversamhet, gruppboende och en mängd specialinriktade instanser, klubbar och föreningar med mera med mera... Som samhället ser ut idag så vill jag nog nästan våga påstå att vi i sverige, i alla fall, har en fullt ut acceptabel struktur runt de människor som föds till ett liv som funktionhindrad.
Men det handlar om så mycket mer än detta, att ha de rätta instrumenten och hjälpmedlen till handa. Dom har ju även de ett emotionellt spekter som, lika med alla andra har livsviktiga behov att få utvecklas för att skapa den helhet de är ämnad att bli. Frågor som dyker upp naturligtvis i ett sådant sammanhang är: Hur långt skall man, eller kan man som personal kring en förståndshandikappad människa sträcka sig i vissa avseenden? Till exempel, de sexuella uttrycksformerna som, omöjligt går att undvika om man jobbar nära en människa som är satt i en sådan position! 
Om problematiken blundas för, vad är i såfall riskerna, följderna och vem bär i såfall ansvaret - om det finns något? Är man som personal ställd under eller över en förälder? Och om några föräldrar inte finns hur ser det i såfall ut då?
Det är ett begrepp i boken som återgår ett par gånger: "Man kanske inte skall väcka den björn som sover!" Är inte det att skjuta fram det oundvikliga och förmodligen förvärra en redan utsatt individs möjligheter till någonting fruktbart? Det är ju långt ifrån omöjligt att det kan dölja sig mental låsningar i och omkring ett outvecklat sexuellt beteende eller uttrycksmönster!
Moral och etik, ansvar för både en själv och den man jobbar för sätts på sin spets ju längre man bläddrar i denna bok som egentligen bara lyfter fram den ena självklarheten efter den andra. Men man ställs ändå prövande till sitt eget förhållningssätt gentemot individen: Vart går gränsen? Hur stort ansvar spelar min roll ?
Samtidigt som man dividerar fram och tillbaka med vadderade tankehandskar så flyter ännu en aspekt upp ur det hela: Om nu den människan man arbetar med inte har kapaciteten att tala eller teckna, har svårt att vare sig både se eller höra - hur bemöter man en sådan situation? Individen kanske är fullvuxen till sin kropp men mentalt befinner sig på stadiet kring lågstadiet...

Frågorna är många och svåra i det här ämnet och de tål att brottas med...

Grisiga svinbönder!

Vad fan har hänt med tiden då bonden sågs som en go och rund gumma som gladlynt och sprätthurtig satt på sin pall i förkläde och sjal och mjölkade sin skrattande ko?? Numera ser, i alla fall jag, för mig bilden av en krokig trasa av ett gubbskrälle som tandlös och jävlig spyr sin galla över sin boskap och istället för skrattande och friska djur syns i stället uppsvällda kadaver, som likstela ligger på rygg och med sina kamrater tuggande på sina lemmar...
Ingen av oss här i sverige har väl undkommit att fått höra om den senaste i raden av skandalösa förhållanden på våra bondgårdar, där den här gången fokus lagts på svinbönderna som under förfärliga former driver sin "business".
Bilderna som kablats ut över oss är av en annan värld - eller är den det egentligen? Med tanke på att det framkommit att inte bara en gård som blivit anmäld p.g.a ohållbara förhållanden på sina gårdar, utan ett sextiotal! Nu återstår ju i.o.f. sig att se hur åtalen läggs, men bara det faktum att så många skall granskas närmare, är ju så skandalöst så man inte kan annat än att skämmas...
Hur vi människor egentligen ser på oss själva är för mig en gåta, en obegriplighet som jag förmodligen aldrig kommer att bli särskilt klok på. Det ena makabra avslöjandet efter det andra - egentligen, när jag tänker närmare på saken så är det fan i mig inte alls konstigt att vi besmittas i stor utsträckning av olika dödbringande virus; förtjänar vi människor egentligen bättre?? Skulle inte tro det! Och i vår patetiska världsbild där vi som ras befinner oss i centrum, fylls vi av fruktan över vår framtid och vårt öde... Hmm, skrattretande!
En annan liten sak i sammanhanget är att om "Calle" stjäl en grannes bil så hamnar han nog förmodligen i fängelset, så småningom, medans en galen bitter djurmisshandlarsvin som har mage att kalla sig bonde våldför sig så in i helvetet på sina djur att de trampar runt i sin egen avföring och dör infektions döden eller svälter ihjäl, och blir liggande kvar för de andra att äta på - därför att ingen annan mat finns till dessa stackare, så kanske han blir dömd att inte få hålla djur igen  - och kanske någon bot!!! Är detta ett straff??? För bondhelvetet ville ju antagligen inte ha med djuren att göra "in the first place...", så istället måste han ju uppfatta detta som någon sorts belöning, eller?

Och frågan nu som löper som en eld i torr skog är huruvida vi skall bojkotta julskinkan eller inte??
Min ståndpunkt är att inte göra det. Låt åtminstone grisens sista attribut bli det som dess liv varit satt att göra och inte beröva honom den sista lilla gnutta av mening i sitt liv, om än aldrig så tragiskt! För vari ligger alternativet? Om inte vi ställer upp nu så blir det ju bara ännu mer meningslöst allt i hop, eller??

=)

Hjälpmedelcentralen...

Hjälpmedelcentralen i all ära och allt vad dom står för vilket jag anser är ett stort bidrag till vårat välfärdssamhälle. En enorm tillgång till alla Sveriges behövande och utsatta människor med så stora behov att det står utanför deras förmåga att tillämpa sig själv detta. Denna instans ger jag med glädje mina skattepengar med ett stort leende varje månad! Inrättningen, alltså! De som jobbar inom dessa ramar ger mig i stort sätt gråa hår på huvudet i förtid då deras fullkomliga inkompetens tar livet av mitt förtroende, gång efter gång efter gång...
I mitt jobb som personlig assistent åt en gravt cp-skadad kille kommer jag i regelbunden kontakt med denna inom landstinget gren, och ser därför på mycket nära håll hur deras professionalism artar sig. Mycket oroväckt står jag och mina kollegor med vid våra möten då nya och förbättrade hjälpmedel skall tas fram under deras noga översyn. Jag har förståelse för att det krävs ett noggrant engagemang och arbete för att på ett så korrekt sätt som möjligt anpassa en ny rullstol för en brukare, han eller hon (i vårat fall han) skall ju trots allt använda sig av hjälpmedelet ett stort antal timmar varje dag från morgon till kväll.
När vi möts vid hjälpmedelcentralens lokaler möts vi av en hel uppsjö av tjänstemän och kvinnor. Fem stycken för att vara noga, och alla har tydligen sina respektive uppgifter att sköta. Vid första anblicken kan detta säkert kännas som en trygghet - man tror sig ju vara en viktig individ då så många engageras i fallet. Visst, det läggs resurser på att "min brukare" skall få sina behov utmätt, och det känns bra! Om jag inte visste bättre! Det har nu gått tre och ett halvt år sedan jag började jobba hos den här killen och vi har gått igenom massor tillsammans, att räkna upp det skulle nog ta för stor plats här och säkerligen för väldigt många även vara rätt ointressant att läsa om. det vi däremot inte  - under den här tiden - kan tillägga i våran relation är, att vi förmått hjälpmedelcentralen att forma en adekvat rullstol till honom. PÅ TRE ÅR!!!
När jag började jobbet hos honom, jobbades det med att regulera och forma honom en rullstol som skulle vara anpassad för hans kroppsform. Det mättes och spekulerades, formades och kom in förslag om hur, vart och med vilket material osv osv. Möten schemalades och bokades, tider hit och tider dit utan att någonsin komma ur fläcken. Han sitter fortfarande lika jävla snett i sin stol och det ända de egentligen har kommit fram till är att de har höjt hans armstöd en aning. Under tiden måste han ju använda den han har... TRE JÄVLA ÅR!!!
Nu senast, (vi håller fortfarande på med hans rullstol!) har vi försökt med att byta ut hans duschstol eftersom hans gamla började bli en rostig historia. Nu tillhör då saken att just den modellen gått ur lagret på grund av ålderstecken, vilket är helt ok - saker och ting går ur tiden, det vet ju alla. Så på ett möte - FÖRRA ÅRET!!! - begärde vi en ny stol åt honom. Till en början fick då en ny, ganska snabbt också, till och med (en månad efter!). Men i den satt han alldeles för snett och trångt så han klarade sällan av att utföra sina behov på ett tillfredsställande sätt. Så nytt möte bokades och fyra veckor senare möttes vi återigen, vi assistenter och hjälpmedelcentralens alla knektar. Och samma jävla procedur upprepades gång efter annan utan något egentligt resultat annat än ännu en bedrövlig variant som inte passade. Sen blev det semester och ingenting på hjälpmedelcentralen funkade under en lång period - och hela tiden fick han använda den han hade som inte funkade!
Till slut blev det höst och semestern var slut och alla kom tillbaka till jobbet utvilade och redo för nya utmaningar! Jo`rå, för fan... Den här gången gjorde vi en ritning med alla tänkbara mått på höjd,bredd och avstånd mellan knäveck och sätesmuskel, rygglängd och axelbredd mm  mm. Vi mätte även toalettens avstånd från väggen bakom och fram till där skålen rundades av och tänkte alldeles förgäves och förmodligen naivt att NU MÅSTE DOM VÄL FÖR HELVETET KUNDE FÅ FRAM NÅGOT ANVÄNDBART!!! Men icke! Förra veckan kom den nya stolen hem till honom och den passar inte alls den heller! Den passar faktiskt så dåligt så att när han kissar så träffar inte strålen toalettskålen ens.
I min vrede ringer jag upp hjälpmedelcentralen och de berörda parterna och ifrågasätter deras kompetens och empatiska förmågor och undrar om hon tycker det är rimligt att det skall ta så mycket som tre år för att utforma en rullstol för en brukare och om hon har planer på att ta lika lång tid när det gäller duschstolen? Till svar får jag att det faktiskt är ett omständligt och viktigt arbete det de gör OCH, säger hon, att det finns brukare som faktiskt de har arbetat med i över 18 år utan att bli nöjda, för kropparna förandras ju hela tiden... Efter detta lade jag bara på luren...
Det skulle underlättat betydligt om de som jobbar på hjälpmedelcentralen ville lyssnat på oss som faktiskt jobbar med brukarna dygnet runt och torde känna till deras behov utan och innan. På dessa mötena vi har påpekar vi gång efter gång efter gång hur det är si och så men blir hela tiden avspisad med hänvisning till hur deras utbildning säger att saker och ting är på ett visst sätt. Att reflektera över att vi FORTFARANDE efter tre jävla år diskuterar huruvida den här människan skall ha högre eller lägre armstöd eller si och så fotstöd, tycks inte bekomma dessa människor, vilket för mig är obegripligt.  Och kampen, jaa den lär ju fortsätta den - i kanske 18 år till...

Tänkt tanken!

Om man ger det lite tid så är det ganska "skumt" och tänka på hur mycket tankarna går i ens huvud hela tiden. Tänk att kunda processa fram en parallell värld i filmformat där det hela tiden rullades fram hur ens tankeverksamhet försigick..? En ganska chockerande tanke bara det och förmodligen INTE någonting för den allmänna beskådningen, eller? För hur mycket döljer vi egentligen?  Ja, hur mycket döljer vi till och med för oss själva dagligen, här vi knallar runt i våra olika vardagar och bedriver det som till sist artar sig som våra liv? Och inte bara det, men var går sedan gränsen för vad som är vårt liv? Inte alltid lätt att dra en klar gräns när man befattar sig med den värld där tankens domäner sträcker sig vida över ens eget förstånd. Är det till exempel tillåtet, om man säger så, att i smyg - som det ju blir - dra till sig andra individers rätt att vara en självständig människa, med egen integritet i ens tankevärld utan att den det gäller har någon som helst aning om det hela? Skulle jag själv tycka om att vara den som föll offer för detta?
Vilken tur att man inte har en aning om detta och långt mindre ens tänkt tanken!!


;)

Ullared!

I går kväll befann jag mig i en lugn stund i soffan, tv-soffan förövrigt och gjorde misstaget att börja zappa runt lite på de olika kanalerna. Efter att ha bläddrat lite så av någon oförklarlig grund fastnade jag på 5:ans Ullared... Till saken, kanske jag kan framföra för mitt eget försvar är att jag nu bor inom rimligt bilavstånd dit och är där och shopar själv ungefär en gång varannan månad. Så min nyfikenhet var väckt redan där förutom alla dessa trailers till den stundande serien som fladdrat på skärmen i tid och otid.
Väl, som sagt var så fastnade min uppmärksomhet på detta "show". Och vilken jävla show! Det är mig helt obegripligt, fullstaändigt tabiat i sin ides linda hur man i helvetet kan spendera sin fria tid att sitta och glo på ett program där drösvis med olika människor springer runt och shoppar??? Är vi så totalförlamade i våran fantasi att vi behöver utsättas för sånt??? Hörte också (till min stora förfäran!!) att seriens första episod i alla fall hade fångat in över en miljon tittare!!! Skrämmande!!!
Själva ideen, konceptet saknar ju totalt substans där produktionen försöker vaska fram färgrika personligheter bland urbönder som tillnärmelsevis liknar förståndsfattiga krapyl som uppenbarligen har en sådan nersatt IQ- verksamhet så att det hela framstår på gränsen till någon sorts ofredande. Lika hänsynslöst skapande tycker det mig vara att de också kan kosta på sig att slänga in ett gäng B och C celebriteter som cruiser runt inne på centeret och låtsas vara stormförtjusta över det faktum att de råkar vara DÄR...PÅ GE-KÅS!!! Ungefär som om de är på ett jävla semesterparadis!!!
Vart i helvetet vi är på väg i dagens samhälle kan jag helt enkelt inte svara på och för all del, vore det inte nyttigt om någon djävla instans kunde förbjuda den demoraliseringen av oss människor som tv-producenterna bedriver?
Ha ha ha, shit säger jag bara!!!!

Att gå vidare...

När man hamnar i situationer där någon nära anhörig eller kär vän går bort ställs man ofta inför krafter där man överhuvudtaget inte alls känner igen sig i sammanhanget. Världen, så som vi känt den innan, skakas om och bilden man har av sin omgivning förändras - och vi med den. Ett otal frågor sprider sig i vårat känsloliv och kan på många sätt rubba ens äkta vara, ens eget jag. Aldrig har väl någon varit så obefintlig i sin existens som när döden ryckt bort den trygghet man lärt känna och stå på. ALLT måste revideras från grunden samtidigt som ens eget liv inte alls slutar att fortsätta sin vanda, trogna gång. I kaoset som uppstår måste man hinna med att tänka klart trots att man befinner sig i en chockartad sorg, saker måste förstås, handskas med och verkställas, genomgås ja, prövningarna man ställs mot är många och riktigt riktigt tunga...
Som jag ser det, så börjar klockorna återigen ticka först efter jordfästningen. Det är därefter det stora arbetet tar sin början då saker måste falla in i ens återstående liv utan att för den grund rasera alltför mycket av det som redan har byggts upp. I våran kultur lägger vi oerhörda energier i att genom våra liv förneka döden. Vi skjuter hela tiden bort detta tema och bildar till och med ordspråk som: "Tala inte om de döda"  och "tyst på dig, han/hon är ju död" eller "säg inget om ..." när man kanske går på besök hos någon som nyss gått igenom en sådan plåga. För plåga är precis vad vi själva har gjort det till! Här finns en mängd olika kulturer där de rent av firar eller välkomnar dödens anspråk med stora festligheter. Genom att på så sätt i stället för att tabuförklara den mest naturliga saken i alla människors liv, att undvika att tysta ner den rättighet vi de facto har som människa att faktiskt få dö efter den tid vi fått till förfogande här på jorden, välja att se det naturliga i detta, så skulle vi nog kommit undan i mycket större omfång än vad vi i dag gör. Vi kan välja att ta till sorgen som redskap i vår egen nedbrytningsprocess eller välja att omfamna och prissätta de minnena och värmande stunder den bortgångne gett oss och betytt för oss...
Valen är naturligtvis svåra i den svåra tiden men, det har vi faktiskt valt själva.... när allt kommer omkring!
=)

Döden...

Kommer alldeles nyss från ett samtal kring döden där vi så vitt berörde temat aktiv dödshjälp och huruvida detta var acceptabelt. Jag tror inte vi kom fram till något adekvat svar som någon av oss kände oss tillfreds med, av naturliga orsaker kanske, utan för egen del fann jag mig väl än mer osäker på mitt eget ståndpunkt... 
Just diskusjonsämnet i sig föll i alla fall mig rätt naturligt i dagen, då jag ju befunnit mig relativt nyligen i dess kärna, om jag får säga så. Vi tog ju bort våran hund för tre veckor sedan och det om något måste väl kunda sättas i relation till detta tema! 
De upplevelserna, intrycket detta gav både min flickvän och mig själv berörde mig på ett mycket djupt plan. Splittringarna i mig känns än och behandlas varje dag från den dagen och jag "letar" liksom efter bekräftelse på om vi gjorde rätt eller inte. Min övertygelse är konstant om att det rätta gjordes men när detta samtal poppade upp gavs det direkt nytt syre till den slocknande elden. 
Att bestämma över liv och död är så oerhört i sin tanke att det är i grunden alldeles befängt att ens nudda vid den. Likaså debatteras det på höga plan i olika länder huruvida det skall föreläggas lagliga stöd för sådana processer. Tanken är både svindlande och ohyggligt skrämmande! rent logiskt eller kanske förnuftigt kanske man kan få för sig att man gör det rätta för den som är älskad och måste behöva ligga på sjukbädden och lida sig genom plågor och smärtor djupt bedövad av medicinernas lindring och kontroll. Med utsikter om att vid en eventuell tillfrisknad från den aktiva sjukdomen kanske ingå i en konvalecens tid som varar för den resterande delen av livet som ett kolli i en sjukbädd, helt beroende av daglig vård. Att se sin kära behöva gå mot dessa utsikter kan få tankar att snurra... kanske åt håll där man egentligen inte äger positioner att kunda hantera följderna?
det finns ett liv efter detta. Ett liv man själv som kvarvarande individ måste leva vidare. Så ser livet ut och så kommer det alltid att  

Regntungt!

En mycket regnig söndag kan vi se tillbaka på. Nederbörden har jobbat hårt redan från tidig morgon och själv har jag vaggats in i en slags "mysig vemodskänsla". På något sätt så är det en skön upplevelse att befinna sig inomhus när man hör hur vattnet plaskar ner i trädgården utanför och hur det massiva droppandet slår mot fönsterbläck och tak. Det föder en känsla av att någonting stort, oerhört mycket större än en själv håller sina kunnskaper i gång.
Ståendes i verandadörrsöppningen, slås jag av en existensiell påminnelse om en vacker ledsamhet som pågått i mitt liv under lång lång tid. Som att väcka en björn som sovit en god stund. Förr, innan vissa  vägar korsats i mitt liv, vore detta en början till ett betydligt mörkare skede för mig, men icke nu, i dag. För som det ofta gäller för livet så växer man, ökar i sin tillit till sig själv och får slutligen den rätta distansen till sin helhet. Slika ting är ofta lätthänt att glömma bort, vilket i och för sig är bra, men sen finns ju dessa stunder av lycka då naturen har sin gilla gång och man blir påmind av ett fallande regn en grå och disig söndag i november månad...

Det gläder mig i dag, att jag på ett så här vackert sätt kan låta mig bli påmind om mitt tidigare mörker i livet och äger de krafter som behövs för att kunde välkomna de känslor de frammanar i mig. Jag tror inte på att glömma det som inte går att glömma - och jag skulle heller aldrig vela göra det, ty för det betydde de för mig för mycket. Nej, ni finns alltid i mig, omkring mig och runt om mig och jag kommer aldrig någonsin glömma er!

=)

ROBINSON KARIBIEN

FAN FÖR MIG!
Kommer på mig själv, sittandes i soffan och verkligen sätter mig in i årets upplaga av "Robinson".
Ingenting är nytt från de tidigare säsongerna (tror jag!),samma dönickar som för lite tv tid gör sig till åtlöje på nationell skala, vuxna individer som sitter och pladdrar om paktar och sammanhållning, sätter igång planer mot de andra tävlande ..och sen all denna spekulativa skitprat! OH ...MY....GOD!!! och jag sitter i soffan och låter mig underhållas!
"SKAMLIGT!" skriker en stilla röst inuti mig som egentligen aldrig kan benämnas som  -stilla - överhuvudtaget.

Som alltid i början på sådana såpor så skall ju de olika deltagarnas styrkor och svagheter utkristalliseras på ett snyggt och engagerande, tv vinklat sätt där producenterna suttit och mald ihop sekvenser där, annars, vuxna män och kvinnor förändras till små lipiga larvungar som framför kameran tycks vara villiga att spy ur sig precis så mycket dynga de är kapabel till, på minst möjlig tid. Resonemangen är så tarveliga att man nästan sitter själv där hemma i soffan och skruvar på sig för att man skäms! Och det är tydligen helt ok, för trots den skammen jag ådrog mig förra året så finner jag mig här igen, tittandes och svärandes åt alla dessa idioter, som jag brukar vilja kalla dem - och mig själv, för den delen!

Neej Kjelle, du får ta mig fan se till att hitta på någonting bättre att slösa din dyrbara tid på...eller, den kanske inte är så värst dyrbar när allt kommer omkring...?

På jobbet...

Den här helgen är en sånn som inte har så alltför mycket skrivet i mina stjärnor. Det är min jobbhelg och eftersom jag då har hela dygn på schemat så är det ganska självsagt vad som kommer att ske...
Har även med hunden på jobbet, Tazzmania som hon heter efter "the Tazmanian devil" därför att hon får sina otämjda ryck in i mellenåt, =) Trevligt med sällskap blir det ju!
Annars så består då ett dygn på mitt jobb att få han jag jobbar hos/för (har aldrig helt satt mig in i den rätta beskrivningen!) att ha en så vanlig vardag som möjligt. Han är handikappad och helt beroende av oss som jobbar i stort sätt allt. Ett mycket trevligt jobb. Krävande till tider, men det väger alltid upp på den positiva sidan när man sluträknar perioder - och då menar jag inte pängamässigt utan kvalitetsmässigt. Exakt hur mycket detta jobbet ger mig som person, får jag låta vara osagt, men det fyller mig oerhört mycket tacksamheter i clivet i övrigt...
Nej, folkens, nu måste jag i väg... det står städning på programmet vilket inte precis är den bästa sidan av timmarna som fyller ut agendan, men men, va fan, så e det!

Ha en strålande dag!

=)

Dikter!

Som en följd av mitt ganska klart brinnande intresse för böcker och det skrivna ordet har jag nu i min tysta stolthet skrivit en till bok. Utan vare sig förlag eller annan uppbackning bakom mig skickade jag in mitt manus direkt till tryckeriet och fick gjort ett ex av varje. Känslan som dessa små projekt gett mig är ett tilltalande mående som eggar mig till att fortsätta med mina små tankar och ideer, för när allt kommer omkring så är det en outstanding och fullständigt unik sida av mig själv och framför allt, så finns det bara ett exemplar utav dessa verk och de finns i min egen bokhylla... ingen annan stans i hela vida världen. Bara det gör att lusten att fortsätta sprider sig lavinartat...
=) =) =)

Ett led i mitt eget tillfrisknande.

I dag är det väl ingenting jag egentligen kan lättare än att tala om de trassligheter som kantade min uppväxt. Acceptansen och insikten om hur livet absolut inte alltid kan stödja sig mot rättvisan och ge en trygghet bara för att man är ett lite barn i världens ögon, kan hos vissa av oss komma flygande med morgonens första fågelkvitter, så som det företer sig en ljus sommarmorgon, fastän det är strängaste vintermörker.

ll
Att överleva sin barndom är för många ett livsverk bara i sig, och inte alls så självklart som det borde vara. Till och med i vårat fria och välutvecklade samhälle ruvar förfärliga öden i var och varannan stad, liten som stor och i barnets hjärta som tvingas brått avsluta sin barndoms tid på ett ögonblick, ja kanske redan han eller hon ens har hunnit lära sig läsa rent, ser förmodligen framtiden ut som den inte alls skulle göra: bräcklig, farofylld och otrygg ända in till själva kärnan i ens livsgnista.
Att i barndomsåren förlora sina föräldrar och uppleva den fulländade ensamheten det innebär, om än bara för ett tillfälligt ögonblick, ty dagens samhälle där vi bor är faktiskt rätt så bra på att tillhandahålla stödpaket för sådana händelser - ros måste faktiskt ges när ros skall ges! Men, ingen som utsätts för sådana traumatiska episoder tar sig omärkt undan. Ärren skärs djupt och sätter sig osynligt i själen och efterlåter sig sår bortom allt förnuft.
Det som syns utåt är gråt och bedrövelse men det som egentligen är intressant försiggår innanför ens yttre. Nu är det helt befängt av mig och sitta här och tala om generella reaktioner i detta sammanhang och tänker låta bli med det också, utan det jag häntyder till är mina egna erfarenheter så som det såg ut för dryga 25 år sedan.
Mitt resonemang från denna dagen då allting upphörde blev att, allt kunde bära eller brista! och sedan levde jag mitt liv därefter, också. Att jag kommit fram till hit, där jag är i dag, kan inte betecknas som annat än ett renaste mirakel, i alla fall sätt ur mitt eget perspektiv och allt detta tror jag mig kunde hitta svaren i kring den cyniska syn jag lade på mig själv och allt jag befann mig i. Ett sorts anti-skydd som skydd - fungerande skydd - mot världens alla farligheter. Och inte förrän på senare tiden har det gått upp för mig hur lyckligt lottad jag egentligen borde vara som fått uppleva det jag gjort under de förutsättningar som gavs den där sprängkalla vintermorgonen bakåt i tiden då åttiotalet ännu var ungt...
Jag söker således ingen annan målgrupp med mitt bloggande än mig själv. Någon uträckande behov av att nå någon "en masse" finns inte i min värld och kommer inte heller att finnas i det syfte som driver på mig i detta avseendet. Jag är för gammal för att dras med sådana ambitiösa utflykter vad gäller min vistelse här inne. Det dessa "projekt" ger mig i mitt inre, ger aldrig samma svar hos någon annan och är heller inte ämnad för andra...
i utgångsläget, vill säga...

Ett moment i mängden!


Sorg

Sorg är nog en svår sida i oss människor som inte så alltför ofta klarar av att komma sig riktigt till ytan i den utsträckning den egentligen borde göra. Och när den väl gör det så blir den ganska dramatiskt uttryckt i former som gör sig gällande i stor smärta. Detta gäller säkerligen inte alls alla i den stora mängden och vore också en alldeles för stor och omöjlig kaka för mig att skriva om. I stället får jag nog ta till tacka med mig själv och de egna erfarenheter som ligger till buds, ha ha...
Sorgen, skulle jag tro, bedrivs till stora delar av vissa mått av självömkande känslor. I den strama och påträngande stundens allvar bubblar till ytan en bedrövelse som talar till sitt eget mående av vad det nu är som har inträffat och i mitt fall, det senaste i raden av tragedier genom mitt liv, min nyss bortgångna lilla Kinesiska naken hund. Mitt i alla dessa stormiga tankar av sorg och bedrövelse växer i efterhand upp en känsla som, när lugnet stadgat sig något så när, kan vara lättare att se för sig, tolkas och mera rättmätigt förstå. Och den slående punkten vilar djupt i att man (jag) till stora delar tycker mest synd om mig själv i stunden. Kanske inte så konstigt egentligen, då det ju är vi som är kvar här i livet som får uppleva denna bedrövelse som gräver sig så djupt i oss och berör  punkter i ens inre som annars ligger relativt stilla i sin undangömdhet. Det är nog inte så lätt att alltid ta till sig vissa insikter om en själv och i detta fallet är det inte mycket tilltalande när det slår emot mig att när jag bearbetar min förlust över den käraste och närmaste vän jag haft så här långt, tycks tänka på mig själv!
Men bakom dessa olika ridåer vilar ändå förnuftets kyla och däri kan jag bemöta mig själv med att se hur sakerna egentligen ligger till. För det självömkande präglas ju inte av min hunds känslor utan i det faktum att det är jag som inte får tillfället att varken träffa eller se min vän igen. Alltså är det åt det hållet räknat "synd om mig". Egoismen skiner starkt igenom detta mörker man kapslas in i och måste väntas med att hanteras till tårarna hunnit torka ut och andningen återigen kan ge friskt liv i tomma lungor. Det som krävs är tid och med det distans att återigen kunde se den korrekta helhet och sin egen roll i detta.
I allt för många år har jag valt att springa ifrån min sorg. Skärrad av dess natur och väsen, sin otämjda kraft och förmåga att få mig på fall har jag alltså valt att ta steget bort och lämnat upplevelserna åt andra. Inte förrän på senare tid har det gått upp för mig det omöjliga i detta och att allt bara lagras inombords och på ett eller annat sätt måste hitta sin väg, kanal ut. Och när det väl gör det, så känns allt så oändligt övermäktigt. det är i dessa stunder man översköljs synen om sig själv som pytteliten i en alltför stor och grym värld, och därigenom föds självömkan. Det har skrivits mycket om fenomenet sorg och kommer säkerligen också att göra det i framtiden också, och det ända klara är väl att den är en av de mest personliga och intima inslagen i våra liv. Jag tror aldrig vi kommer oss själv närmare än i den stunden någon man verkligen har emotionella band till rycks ur ens liv och förpassas till "den andra sidan.."

Hedwig!

Konstigt hur en tomhet kan arta sig i verkliga livet. Tomhet, en avsaknad av ett innehåll, en tingens beståndsdel som upphört att finnas till, ett liv som släckts vilket utgör en plötslig förändring, en bortgången vän...
Min sambo och jag fick i "uppdrag" att göra gällande ett beslut i fråga huruvida våran äldste hund skulle få fortsätta att leva, eller inte. Innerst inne visste vi båda två - ja, kanske alla tre- att svaret var givet. Hedwig som hon hette (heter? jag är fortfarande osäker på vilket som stämmer bäst överens...) hade hunnit leva en bra bit in på sitt tolfte år. Hon hade gett liv åt sjutton stycken valpar upp genom åren och varit med otroliga grejer tillsammans med sin matte i alla år och de senaste fem åren även med en trygg husse. Det är detta perspektiv jag kan tala utifrån och det är det som berör mig personligen och närmast.
Till en början, då jag mötte min sambo för fem år sedan hade jag aldrig trodd vilken "impact" denna lilla, och i mina ögon osannolika hund skulle ha i mitt liv. Varje dag i dessa år - ja i stort sätt, i alla fall, var vi tillsammans i en eller annan form, dagarna igenom fanns hon alltid i omgivningen likt en stor tavla på väggen. Hon syntes alltid till även om hon legat stilla och tyst på soffan där hon hade sin speciella plats. En vänskap växte ofrånkomligt fram och mot slutet stod vi varandra väldigt nära så som en sådan relation skall vara, också.
Därför, bland annat, var det med oändlig tyngd i bröstet vi stod hos veterinären och bedömde hennes hälsomässiga tillstånd den gångna måndagen efter Allhelgonahelgen. Beslutet fattades i samförstånd med veterinären, som förövrigt var en framstående förståndig i stundens allvar, vilket fick mig i efterhand att förstå att (eller inte kunde förstå alls!) att hon gjorde detta för sitt levebröd. Med tanke på Hedwigs ålder, framskridna starr, hennes åkomma på ryggen som spridit sig hejdlöst de senaste två åren, samt den pågående livmoder inflammationen, föll alltså våra hjärtan ihop med ett brak strax innan klockan 1500.
det var fruktansvärt att behöva stå där med den lilla nakenhunden liggandes på den rostfria bänken och se, följa hur avlivningsvätskan sköts in från sprutan och in i hennes tunna ben. Förfärligt, är det enda ord jag kan få mig att använda och det tog mig stenhårt i både själ och hjärta. Strax efteråt, faktiskt inte mera än tio- femton sekunder drog Hedwig sitt sista andetag och blick blev genast oigenkännlig från den älskade vovven hon alltid varit. Hur tuff man än varit i livet och trots allt annat man upplevt så gick det inte att stoppa tårarna som pressade sig fram från insidan. Synen var alldeles suddig då jag svepte in henne i sin favorit filt och tog de kraftlösa stegen ut till den väntande bilen som skulle ta oss till hennes sista viloplats...
Erfarenhetsmässigt kan jag nog i efterhand förstå att händelsen var viktig i många avseenden både för mig och min sambo. Även om det smärtade obegränsat den första tiden så visste vi båda - som tidigare nämnt, att det var det bästa och att vi gjorde rätt. För om vi skall tala om vänskap i sin puraste och renaste form mellan hund och människa så är det här själva essensen i de banden ligger, och de måste fullföljas in i den mest bittra av stunder...

En liten fundering kring livet.

Så spännande livet är med alla sina ytterligheter, begränsningar och obegränsade möjligheter (i utgångspunkten, i alla fall...)  Vi föds in i en värld av möjligheter med vidöppna horisonter som bara ligger där och väntar på det nysprungna livet att ge med sig av sina frukter och gåvor. Kan det tyckas...
Med rätt stöd och närvaro i en trygg och stabil närmiljö så kan saker och ting också bära sig riktigt långt, jaa faktiskt ända upp till den övre topp, vilket det nu måste vara. Men det är klart, den allra största skaran av oss kommer aldrig dit, når aldrig ända fram till de, våra drömmars sköna mål, utan blir relativt snart i våra livscyklar medvetna om vart vissa gränser sträcker sig. Den lyckligt lottade finner sig väl till rätta i denna situation och bygger sina nätverk av kontakter av alla de slag därifrån och på mångt och mycket "lever långt och lyckligt ever after..."
Men den världen vi kallar våran jord, vårat hem rymmer en lång lång räcke andra ödes varianter för oss olika individer att botanisera i och utan att för den sakens skuld alltid kunde hitta sitt spår ändå. Man funderar ju faktiskt mellan varven hur många som ser sitt livsspel gå dem förbi utan att någonsin ens vara i närheten av sin egen personliga kännedom - och då till och med så långt in på sina livs höstar att de känner den annalkande frosten börja bita sig fast i det allt mer skrumpna skinnet!
Jag tror inte riktigt jag själv befinner mig i just den stolsitsen. Om något, så vill jag tro att jag känner mig själv ganska så hyfsat bra. Detta är ingenting annat än ett mjukt konstaterande efter åratal gömd i tankarnas sirrumsarium där jag nog kommit fram till lite olika slutsatser som med tiden tilltalat den person jag är. Lätt har det knappast varit, livet alltså. Lärdom och visdom är stenar tunga som berg att bära med sig genom ur och skur och måste vänjas, integreras in i ens liv och hjärta med stor omsorg, känsla och ibland, faktiskt med en viss finess av briljans.  Att lära sig se en blommas skönhet i för tidig ålder leder (i alla fall i mitt fall!) obönhörligen till insikten om hur livets gång kan vara brutalt och hårt på en och samma gång. Faran med att skåda döden i unga år kan skada ohyggligt sårt och ge konsekvenser genom livets hela skeden. Likaledes dör ju blomman i ett vissnande stoft mitt framför ens ögon, och man ställer sig genast frågor...
Alla dessa oändliga paralleller i olika färgscheman i ödets alla nycker. Alltid finns där någon vid ens sida man aldrig ser...

På morgonen...

Det är mycket som faktiskt bara "passerar revy" när man fylld av trötthetens slummer åker så gott som i blindo till jobbet under morgonens första timmar. Ibland kanske man till och med borde tacka någon Gud för att man överhuvudtaget klarat av att undvika en hel del trafik man nästan inte ens har lagt märke till (förhoppningsvis gäller inte samma zombiefierade tillstånd mina medtrafikanter!)!
Men som tur är ställer jag mig inte till denna kategori människor, jag är nämligen ganska pigg i mitt morgonliv och befinner mig i ett vaket tillstånd goda halvannan timme innan min bilfärd tar sin början. Med mig när jag väl sätter mig i bilen är alltid kameran som ju numera finns inbyggd i så gott som var och varenda mobiltelefon, och även om kvaliteten dessa små kompakta kameror kan erbjuda håller ett visst undermåligt mått, så kan man ju alltid packa upp det "allsmäktiga" Photshop! Med lite enkla manövreringar och lite stilfull navigering går det alldeles utmärkt bra att piffa upp vilken diffus "möckabild" som helst innan det nybrygda kaffet som står i koppen bredvid ens har hunnit börja tanken på att svalna. Teknikens monstruösa metoder och nyanser har öppnat dörrar till oanade rum för oss, den vanliga människan, och har man bara ögonen öppna så finns det oändligt med guldklimpar som man passerar till och med när man utför den ringaste sak i världen: att ta sig till jobbet. Det kan vara en buske, ett dimstråk som tar sig en lite ovan slinga kring ett höstfallet träd eller en grå suddig äng som präglas av nattens härjande eller som här ovan, en kulle med lite enstaka träd som vilar i oändligheten strax intill påfarten till E6:an på vägen mot Göteborg från Halmstad.
=)

Så välkommen till mig själv då`rå...

Har haft lite funderingar ett tag nu om det här med bloggandet och huruvida det är någonting för mig själv? Som den enorma "flugsvärmen" bloggandet har varit över landet, har det ju varit en tillnärmelselik omöjlighet att inte blivit berörd av fenomenet på ett eller annat sätt. Nyfikenheten har väl varit relativt sparsamt i sina härjingar i ämnet och alltså inte föräns nu har jag alltså öppnat för ett litet försök till eb blogg.
I skrivande stund ställer jag mig fortfarande frågan om vad jag har tänkt använda mig av med en blogg? och frågan lyser ännu lika klar och stark som innan  jag började göra i ordning min profil. Men men, vi får väl se hur utvecklingsströmmarna bär sig åt framöver...
Just för tillfället sitter jag ändå på jobbet och har väl egentligen inte tid att förse denna boll i någon större rullning, i allafall, så vi får nog höras en annan dag!

Cheers!

RSS 2.0