Reality is more than meets the eye...

Det är mycket med Stockholm som förändrade mig, dramatiskt. Den killen jag var då jag flyttade över 1990, försvann för alltid. Gradvis kan jag se hur det hela gick till och vilka spår jag föredrog framför andra, kanske mer gynnsamma färdleder och som sannolikt ville förändrat min värld, helt och hållet.
Förändring var ju hur som helst oundvikligt, sådant kan ju alla och envar se som tillåtit livet att spinna sin vanta gång. Vi förändras. Så även jag. I viss mån, är livet hårt för alla människor. Alla som överlever präglas av intryck, erfarenheter, upplevelser, och vi färgas av det liv vi valt att leva.

De faser Stockholm hade att erbjuda mig, har berikat mig oerhört och samtidigt sargat mig till punkter jag än i dag är märkbart tyngd utav.
Om jag delar tillvaron i två läger, splittar upp den i mitten (paralleller) och skyver dessa båda sidor åt var sin kant, ser det dystert ut då jag finner mig själv stående i det vakuum som härskar däremellan. Under alla de gångna åren slits jag åt vardera hållen och kan på det sättet inte alls leva ut mitt yttersta i någondera lägren. Detta kan ytterst låta som en självlögn, men icke. Vore det det, satt jag inte här i dag knapprande på det tangentbord framför mig å ena sidan, och  mina erfarenheter å andra... Att försöka puzzla ihop bitarna som sprängts ur mig tycks på många sätt blivit den livsuppgift som allt tydligare framkommit nu på senare tid. Och på flera sätt  tycks min halverade känsla spegla den diffusa helhet som jag sen länge nu börjat söka efter...

Tillbaka till Stockholm sen då. Vilandes bland erfarenheter som tillryggalagts i femtontalet år, vet jag att många nycklar gömmer sig. De låsta dörrarna står tillika stängda i mig. Ett uppluckringarbete stoltserar kring min natur  och jag beger mig, om än aningen motvilligt tillbaka, till tider jag knappast bär som höjdpunkter i mitt liv.
Med en pytteliten blanding av fasansfull förtjusning, stiger jag ofta ner igen i mörkret, natten, för att söka lyckan bland mina tillhörigheter, och finner min egen ärlighet ifrågasatt. Jag håller inte alltid med den personen som var mig genom alla de olika väder och vindar jag svävade i, även om jag aldrig skulle få för mig att förneka mitt deltagande. I själv de mest hopplösa av stunder, mitt egenhändiga förfall, brinner eldar av vämande minner och ögonblick som, trots allt, lyfter mig från grunden och låter mitt leende lysa upp mitt tärda ansikte. Här kan jag andas och här kan jag leva - i det nuet ("dået") jag söker i dag.

Gradvis fick den stora staden mig att växa ur mina skor och jag mötte en ny skepnad i form av livet från andra perspektiv; jag fann mig inte längre ensam i min misär. "Misery loves company", har väl aldrig stått sig tydligare i dagen än det gjorde i Stockholm. "Ta min hand så slår vi fölge över kanten och tillsammans, handi hand, ser vi hur livet spänner sina vingar och lämnar oss, så som vi lämnat henne..."

Stockholm är veldigt vacker på många sätt, låt mig vara den första att erkänna detta. Men idag äger jag förmågan att se bakom fasaden och känner till vad som döljer sig där. Det är mig fullt förståeligt att epos finns att hitta över hela denna ganska stad, i varje krön, byggnad och park. Lysande från dess invånare skiner fragmenten från en romantiserad verklighet jag känner som högst legitim; Stockholm är högt älskvärd. Och det är i detta jag är så splittrad. Jag har böljat på detta huvudstadens hav och varit i så många dalgångar, att jag under vägs tappade mig själv.
En kompis till mig ställde sig en fråga i sin blogg här om dagen huruvida man kunde skriva sig lycklig? Väl, jag är nog inte helt säker på det, men skulle kunde instämma i att man visst kan uppnå lycka medan man skriver. Där befinner jag mig stadigt, i denna lycka det skänker mig, att skriva av mig. Det finns kanske genvägar att ta till, men de söker jag inte. Hellre lägger jag ner tusentals sidor för att komma åt min gömda insida och uppnår mina mål i lugn mak, än att hasta mig fram över spillror och kanske missa dom delar som i slutändan får mig att vila så tryggt om natten.
Reality is more than meets the eye...


Tankars dundrande, mot Köpenhamn...

Tåget rullade äntligen ut från Stockholm central station och i takt med det kom tankarna till en ny sorts nivå, en kulmen. Månader av trångmod och förträngd förtvivlan började andas en friskare luft. Jag var sen länge fylld med en kvävande förhoppning och hade stålsatt mig själv i tron om, ett annalkande antiklimax. Att jag under tiden befann mig långt ifrån styrkan att tänka klart, fanns inte som vidsyn i min värld, och utan att märka av det nämnvärt, stod jag således i stormens centrum, sen lång tid tillbaka. Det jag inte för tillfället var medveten om var, att färden gick mot en stundande början till den sinnesfrid jag inte visste var möjlig. Jag satte mig ner vid fönsterplats och lät blicken driva mig i väg, bort från mig själv i takt med att landskapen där utanför, fördrevs allt snabbare...
Jag var fylld till bredden av rädsla. En fruktan jag aldrig tidigare varit utsatt för, i konkret mening (eller hade jag rent av bara förträngt mina tidigare möten?), och känslan kunde jag likna vid de intryck jag sätt på filmduken, då fången befalls, bakbunden och med bindel för ögonen, stega ut på den smalaste planka där hans hörsel antyder vågskvalp från de kretsande hajarna. Både detta och det frigjorda draget av lycka, varm glädje spred sig i mig och tillförde förvirringen ytterligare till ett måtto där jag inte längre kunde finna mig i en fridens cirkel.
Gång efter annan rycktes jag loss från mina fastbundna tankar genom tågets gnisslande bromsar, och varje gång högg det svarta, kusliga, ofrivilliga tag i min diafragma vilket frammanad någon ting i likhet med illamående. Pärlor måste ha blänkt i min panna!
Tiden spelade en tung roll i mitt medvetande på olika sätt och jag fick för mig nya och tydligare nyanser av begreppet. Jag såg för mig den som min allra största fiende där den genomgående bekämpade mig vart än jag vände min åsyn, obönhörligt nertryckande min integritet på en nivå där jag aldrig tidigare varit så utelämnad för något annat" fenomen". När jag talade högt inom mig, befanns färgen SVART vara det enda rätta att ta till i sambandet mellan tiden och mig själv. Tiden, denna farsot ville mig och mina käraste ingenting annat än ont!
Likväl, smektes jag av en odefinierbar emotion av trygghet. Den paradoxalt lysande stjärnan ledde mig, trots dess mörker, fram på sitt värmande och värnande sken, ändå, och gav mig ett spår att följa; genom detta till synes kontraproduktiva i min sinnesstämning slogs jag av ideen att en större förståelse torde finnas tillgänglig om jag bara vågade öppna mig, inför det stundande ödet...
Merparten av tågresan mot Köpenhamn hängav jag mig åt detta insyn, och jag tror nog att, hörnstenar i min egen livsfilosofi grundlades där och då - i det förvillade kaos som strålade i - och ur mig. Enorma fronter möttes och slogs frenetiskt under milens brakande gång, medan utåt syntes endast en killes tomt skådande utöver ett förbi flackande Sverige. Ett stilleben...
Jag kan inte påstå att jag överhuvudtaget såg någonting, förutom dessa uppenbarelser i mitt inre. Det mest "synliga" var väl när vi passerade någon tunnel och min egen spegelbild fick mig att haja till. Inte på många år hade jag nått min egen blick på det sättet som då med dess svarta innehåll mot grå-vita konturer skapandes: mitt ansikte. Det var i en sådan det kom för mig, att det blivit nödvändigt att slå bort jaget och befästa en större del än min roll, i det hela. Ty, resan var inte ens i min egen regi. Det fanns en sammanhang som vida överskred min part och från ett av dessa tunnlars krävande svärta, fördjupades således min värld fullständigt.
Vi närmade oss Helsingborg och där hittades ingen lust alls att lämna min sittplats och bemöda mig med att bege mig upp bland ytterligare passagerare på deck. Inte ens kaffet klingade frestande i mina öron...
För första gång i livet tyckte jag att målet var viktigare än själva resan...

poesins kraft och vilja...

Det är hårda bud emellanåt, så hårda faktiskt att orden som måste följa ägnar sig bäst i poesins tecken. Inte bara för egen del men kanske framför allt, om en tredje person skall kunde sätta sig in kring händelsernas centrum. Nu är väl inte det det egentliga syftet då, att förse en tredje part med full information, utan verkningskraftens riktningspunkt ligger ju i ens egenintresse. Hårda bud ägnar sig inte alltid på tryck, i varje fall inte till varje given tidpunkt, det är ett jag känner mig säker på. Så då alltså poesins hjälp, där man kan väva in, isolera enskilda känslor på helt egna villkor. Sådant tycker jag om. På sådant vis kan jag hantera de egna plågor på en nivå där jag hela tiden kan vara närvarande på mitt sätt. För ofullständig är vad jag är i mångt och mycket, men bitvis bygger jag upp det som raserats omkring och i mig, del för del...
Det ligger, som nog många kan förstå, mer i känslan av att se bilen som kraschat och flugit i havet, där man vet att ens mamma och lillasyster befann sig, blir uppdragen av en kranbil en isande kall december morgon, än den rent faktiska bilden säger. Just då, vid den aktuella tiden, stunden, förstår man inte så mycket. Det är först i efterhand som man inser att varje vattendroppe som rinner av den kvaddade bilen, som hänger fasansfullt dödlik i kedjor från bogseringsbilen, har en egen berättelse att dela med sig av, har ett svar att ge till de frågor som just då fötts i hjärtat till en knäckt själ...
Samma minnesvärda melodier kan tydas från den stilla stunden strax innan solen sakta letar sig upp över den avlägsna skogen en ljum sommar natts morgon, där två till bedövningens gräns förälskade människor sitter hand i hand längst ut på en försiktigt gungande brygga - lyssnande till varandras ekande lycka. Förenat i blickar speglar sig morgonljuset långt långt fram-och in i tiden som ligger där i tystnaden och väntar på dem.
Känslor är så mäktigt, så mäktigt och tiden faktiskt, så alltför kort.
Det som tillskrives den splittrade sekunden från då bilen färdas mot en kurva och får den förödande sladd som beveker ett kommande livsöde, kan inte heller tas in i sin fulla styrka på vilken momang som helst. Likaså när man står med böjt huvud och i akt, tar sin älskade hunds sista strävan i livet när den letar sig fram till sitt allra sista andetag; ljudet av den slutliga friden kommer alltid att på flera sätt finnas kvar, tills man själv står där inför timglasets sinande...
Man måhända, inte skall tänka så mycket, kanske blir livet lättare att leva ut då, den feges väg äro rakast. Fast det tror jag egentligen ingenting på. Livet innehar för stor betydelse för att ses på, med en så slakhalsad attityd. Nej, det finns mer till grund än en suck, och ett illa medgett medgivande. Jag skulle bli galen förmodligen, utan poesins abstrakta gränsvärld och de gåvor som uppenbarar sig i dess följe.
Här är jag min egen, och endaste begränsning, det är bara upp till mig själv vart mina spärrar skall slås i lås och vart jag själv nekar mig inträde. Det är ett val som ligger för handen oansätt i vilket tillstånd jag befinner mig i, oansätt, hur död eller levande jag måste känna mig, så är poesin här för mig, för oss! människor att uppbinda det som riskfyllt ligger för vinden och fladdrande hotar försvinna ut i det påträngande mörkret... Poesin är kraften och viljan att hitta sina egna förvillade känslor och genom talan sätta färg på ett grånande ansikte...

I stunder av lycka ser jag min egen sorg...

När jag läste om hur Alexander tämjde Bukefalos genom att vända hans huvud mot solen, och på så sätt räddade hästen från åsynen av sin egen skugga, kan jag inte annat än att låta ett leende dra över mitt ansikte. Anekdoten är så talande, så rik i jämförelse på hur min egen sorg-hantering tagit form genom åren. Nej, det var svårt att inte smila lite när denna skrift lade sig framför mig.
Med tiden som allierad, skapas förutsättningar som just vid händelsernas centrum tedde sig omöjliga att ens begripa. Långt utanför ens egen fattningsförmåga stod man förpassad i en helt ny värld som, överhuvudtaget saknade all sans för innehållsförteckning. Inte förrän långt i efterhand har dess mening, riktiga mening trätt fram och jag själv kunnat skänka mig det ljus över tillvaron, som varit så efterlängtat och behövligt. Också i efterhand kan jag tyda mina skuggor som min rikedom, men först efter år i sökandets kalla grotta. Slående blir därför metaforen till Alexander och Bukefalos att hålla huvudet vänt mot solen...
Förenklat, som det naturligtvis går att göra det med distansens vidder emellan, har tårarna torkat. Istället ser jag allt som en helhet och gläds i dag över, att jag inte vore den jag är i dag om inte det som har skedd, hade skett. Så för att inte brytas av på mitten av de laster som skapats, så integreras allt i mina sinnen och på den vägen skapar jag den frid jag letat efter så länge och under många svåra år. Det värsta jag kunde göra - fick jag erfara - var att förneka min värld som en verklighet; jag sam i väg från mig själv och efterlämnade en tomhet som utan vidare fanns kvar, då jag seglade i land efter åratals passerande. I flyktens timme väger förnuftet lätt, påminner mig spiken som började fatta ord, den som slogs in i mitt hjärta i mina yngsta år...
Det har hänt att jag sökt roa mig själv genom tanken kring hur jag varit utan min sorg, men de stunderna har allt som oftast fallerat i förvirring. Konklusionen står fast som ett spätt i marken, efter åratal inom just sorgens ramar, att jag nog inte vore något utan den. Kanske låter som en främmande tanke för många att se det så, men inte för mig och inte heller - vågar jag påstå - för den stora massan som gått igenom sina nålögon. Livet är en skola och om dess lektioner vet vi alla föga. Processen är långtgående, så mycket längre än vad vi kan få våra medvetanden att greppa om, och däri vilar ännu en kunskap jag hyser stor tilltro till; att kliva ur föreställningen om jaget i universums mitt - och istället bli uppslukad av den gemensamma nämnare kallad Livet.
För mig är sorgen en rikedom, varken mer eller mindre. Den har styrt och styr, mig fortfarande. Den har gett mig form och den har gett mig färg (istället för att se bakåt på min skugga ser jag nu mot solen!) och i all sin paradoxala natur, har den även gett mig mening och en tro på livet, sent, men omsider. Vägen har, som tidigare nämnts, aldrig varit någon lätthanterlig stigning över mörka berg, ingalunda, men på andra sidan kom jag och står jag, med ett världshav till bredden fylld av minnen i alla dess upptänkliga nyanser. Och färden, ha ha den tror jag nog aldrig kommer sluta...

Grimstad, mot Stockholm...

Att lämna Grimstad och Norge till förmån för Sverige, är nog både det värsta och det allra bästa som hänt mig. På den här sidan gränsstrecket kom jag med lätthet bort från allt det som skar så sårt i min själ, jag slapp undan de ständiga påminnelser som rev och slet i mig på daglig basis i min gamla barndomsby. Fast om priset egentligen varit värd sin valör, har jag svårt att komma fram till i dag. Alla vänner som jag tappat kontakten med, ett liv med, samt min kärlek till allt vad den gamla pittoreska staden lämnat i mitt hjärta. De möjligheter som trots allt grundlades där har ju för alltid försvunnit, lämnats, och dött. Skall jag i dag återse mina sköna minnen så känns det lite som att gräva i en ruinhög bland aska och bråte - fast med ett veritabelt, skarpt sken av solljus.
Det ligger inte i min natur, att vara ångerfylld över felaktiga vändningar i min livsbana. Snarare tvärtom, letar jag allra helst fram en sammanhang i det mesta. Alltså fäster jag ingen tilltro, lugn, i det som nämnts här ovan - än! Jag tror på meningar med tillvaron i allt vad det innebär och att våra banor, hur och varthän de korsar varandra, gör det av någon anledning. Om mina livets vägnät, inte längre går genom - som i det här fallet Grimstad, så gör de helt enkelt inte det, och inte kan jag tillåta mig att låta dyrbar tid spillas genom att lägga ner energi i att sitta och gräma mig över det. Nej, icke! Därmed är det ju inte heller sagt att de minnen som råder, ändå inte kan användas till någonting produktivt. Långt i från. Även om min färd lade mitt älskade Grimstad bakom mig, så vilar oansätt den betydande delen av mitt liv där, och bär än i dag goda och saftiga frukter väl värda att hösta in i sinom tid. Allt har ju som bekant sin tid och stund, och så också min...
De bevingade orden; vatten under ån, återkommer ständigt i mina små funderingar där reflektionerna gör sig gällande (Därav, kanske denna lilla blogg sida :-)), och jag försöker gång efter annan att sätta delarna lite mer i perspektiv. Det är en vansklig process, något som nog de flesta av oss kan sätta sitt namn under på, när man besitter inslag som behöver vädras, men finner sig osäker på om man vågar lämna ut det.
För min del är detta en tvåfasig sida då jag som utflyttad kan behandla den sida jag lämnat på ett mycket mer öppet och frigjord sätt, här jag är nu; ingen känner ju till mig och mitt från min barndoms tid på¨det vackra sörlandet. Genom den insikten det gett mig, har jag nu i ett antal år kunnat behandla mig själv på ett mycket adekvat sätt och faktiskt, anser jag mig själv, kommit riktigt riktigt långt. Jag har en väldigt stor öppenhet om min bakgrund och bär i dag inga som helst kvalor från det eländet som söker hela tiden lysa upp mina bakom - mig - lämnade - fotspår. Jag har alltså hamnat i balans i mig själv, sen många år tillbaka.
Den andra sidan däremot, låter sig nog inte tyglas (eller det kanske den gör om den ges sin chans?) lika lätt, ty den är ju ett pågående skede i nuet. Eller i alla fall, mycket närmare än den andra delen, den delen som ju har utspelats. Det är alltså en markant skillnad på "utspelats" och "spelas". Och här blir det lite knivigt, om jag får uttrycka mig milt. Det är nu jag befinner mig stående stampande, en aning. I processen, där jag är nu, blir det ett svajande moment, ett visst mått av trevande då jag i skriften funnit min vän och genom denna tänker ta i tu med min stormande remsa havsbank, innan det blir mig för sent. För återigen, som jag nämnde här ovanför, så ligger det inte i min natur att förneka de sammanhang som knyter i hop livets nätverk. Det finns alltså en mening även här. Och jag håller på att leta reda på den...
Men längs med vägen växer det lite gråa hår. Inte heller jag är (ännu!) karl nog att se helheten fullt ut. Fast, nu tror jag det flög ur mig en liten osanning; helheten syns i mina ögon helt och klart, det är hur den skall läggas fram i ljuset, som jag stöter på patrull. I det avseendet låter jag mig påverkas av en del ytterligheter som tvingar mig att nog ta ett och annat steg i bakåtliggande riktning. Jag påverkas alltså, även om det bär i mot att säga detta högt, och på det viset bli övertygad själv om min ofullkomlighet, av min egen okunskap i livet. Nog tränger en obehandlad form av rädsla genom i mina tankar, ett inslag kvaliteter jag inte än hunnit bemästra. Det är alltså här jag finner mig i dag, liggandes och simmar i ring... Det handlar inte i sin utgångspunkt om tiden i Grimstad utan perioden därefter; Sverige...
Mitt liv är alltså delat i två, så här långt lika stora delar, Grimstad och Sverige. Det är från tiden då jag lämnade Grimstad till förmån för Sverige i allmänhet, och nog Stockholm i synnerhet, som jag söker leta reda på mig själv. Och gudarna skall veta att den resan är lika lång som de 20 år som gått, sedan vi rullade genom de Värmländska skogarna och, fulla av äventyrslust och ungdomlig nyfikenhet parkerade bilen vid Hallonbergen, strax norr om Stockholm, 1990...

En spänningsfylld process...

Det är en spänningsfylld process att börja rota runt i sitt inre. När jag kommer över den nivån där smärtan inte längre kan göra sig gällande på samma sätt som den till synes gjort i tidigare år, är nästan varje nya steg ett nytt brinnande, oläst kapitel. Även om det bara handlar om det jag gått igenom tidigare - och då inte alls borde vara någonting nytt, för min del. Men det är det dock, och jag kan inte annat än tycka om det som upplevs. Det är en resa, det är ju ett som är säkert - och varför jag lägger ut vissa (valda!) delar på ett blogg-forum är ingenting stort för mig alls. Det är helt sonika ett steg på färden.

Jag har tröttnat en hel del på mitt hemlighållande. Förvisso så kastar jag mig inte ut och låter mina skrivna blad flyga vind för våg och lämnar ut mig hejdvilt utan det egna resonemanget först. Långt i från, eller snarare tvärtom; endast (så här långt!) skummas topparna av vågorna in mot nätets strandkant för alla och envar som vill att läsa... Men i botten ligger en långt mer allvarsam ton klingande. Den som spelar på mitt känsloliv, kanske jag kunde säga, den som styr mig att vara den jag är, trots livets alla vädermakter som sargat min person. Och ju längre och djupare jag når i glömskans katakomber i insnärjt trångmål och kvalor, ju tryggare känns dagens ljus i mina ögon...
Det har funnits tillfällen då jag har haft all tid i världen att begrunda min framfart i livet, och i lugn och ro kunnat värna om mina behov på ett klarsynt sätt och kommit fram till ett antal avgörande beslut. Från den dagen D i mitt liv tog kursen en vändning jag knappast var beredd på (då!), och här sitter jag i dag och kan faktiskt känna mitt eget hjärtas slag för första gången på, ja jag vet inte hur lång tid... Häftigt är det i alla fall, att äntligen vara på väg att möta mig själv, för en gång skull!
I dag vet jag med säkerhet vart jag är på väg. Resan dit finner jag attraktiv på ett sätt som helt slår ut värdet av målet och nu kan jag tycka - ibland, att jag aldrig vill komma fram. Förtjusningen är svår att dölja då jag luckrar upp den ena knuten efter den och ser vad det gör med mig. Jag tycker om det, det bara är så, det känns så ofrånkomligt skönt att slippa frågorna när man börjar se svaren...
När man befinner sig i ett stilla tomrum kan ljud börja uppenbara sig. En långt gången klagan börjar ta sin ton och en oigenkännlig melodi börjar låta. Först som ett stycke odefinierbart kåseri av oljud utan tillsynes sammanhang. Börjar jag hantera versen som det till syvende och sist blir, och tar mitt förnuft till fånga och vänder spegeln inåt, syns tydliga tecken från förr; en klocka slår från en punkt som saknar samhörighet i nuet och, i och med det, tar jag upp min gamla tråd och börjar vandra bakåt - i mig själv...
Värre än så är det inte! För trots allt är det bara mig själv jag behandlar och någon mer fridfull människa har jag då aldrig förut stött på...   :-D

Mitt älskade lilla Grimstad...

Vad är det som gör Grimstad så vansklig att ta till sig numera? Denna skönaste av pärlor längs den sydnorska kusten med sin underbara skärgård och pittoreska trånga smug och bildsköna bebyggelse, med röda och vita trähus, och med ett hav av barndomsvänner, släkt och bekanta. Genom uppväxtens unga år fanns det knappast en enda gata, inte en endaste väg, stig eller markbit jag inte lät mina små benstumpor löpa över. Det finns inte ett vatten i denna kommun jag inte badat i en varm sommar dag med några av mina många vänner...
Att återkomma hit (dit), till Grimstad i dag, har blivit svårt, på gränsen till omöjligt, faktiskt ,och många är de stunder då jag försökt fundera ut varför?
I mycket är svaren givna, men jag nöjer mig inte med det, det är för enkelt, för lite substans för att äga rätten till förgörandet av min barndomsby - hur traumatiska dess minnena än måtte vara. Jag är starkare än så, jag har levt med den vetskapen i så många år nu så att den gäller inte som måttstock för det jag känner inför mitt älskade lilla Grimstad. Och det är kanske just därför; mitt älskade lilla Grimstad... det är så litet, så alldeles för litet?
När jag, långt mellan gångerna, vandrar genom dessa små gator och insuper alla dessa minner som vilar  överallt, känner jag mig stressad, ända in i min egen stomme. Det finns ingenting som kan få mig att känna ett fridfullt lugn då jag traskar gatlänges. Promenerar jag mellan Oddencentret och Fuhrs anläggningar har jag inte ens nådd halvvägs innan jag kan antyda handsvetten i min hand och känner den stigande pulsen börja ringa i öronen... Ha ha ha, jag kommer på mig själv som den mest löjliga människa på jorden just då, för i den här staden vet ju ingen egentligen någonting längre om hur jag är, eller vad jag är. Det måhända det är där mina skotyg klämmer så förbaskat, att jag fylls av en känsla av att veta saker som den här staden inte längre vet? Eller, så ligger det kanske till precis tvärt om, att här möter jag hela tiden människor som vet så allt för mycket? Lägg då till det faktum att tiden också hunnit rinna i väg betydligt och att jag inte längre känner igen hälften av alla de jag växte upp med, och således inte har någon större kolla på vem jag överhuvud taget möter på min lilla promenad genom staden...
Jag var där nu i somras, och hoppades kanske då att dessa känslor på någorlunda vis skulle försvunnit - men icke. Jag vandrade vid ett tillfälle ensam genom staden och passade på att besöka vissa områden som bär ett speciellt prägel i mitt hjärta: Levermyr stadion, Oddencentret, Kirkeheia, mina gamla skolor längst upp i Storgatan, travbanan på Frivold där jag sätt oändligt många travlopp, Roresanden... Jag passade på att glida igenom tunneln mellan barnskolan och ungdomskolan (dofterna därinne var de samma som alltid; fuktigt, mörkt och med stänk av dimmig urin...  tänk, att här inne fick jag min första kyss,ha ha). Slutligen drog jag mig ner mot hamnen där jag gick längs med träbryggorna runt till spetsen av Torskeholmen...
När jag så stod där, med ena benet vilande på den uppbyggde kanten längst ut mot vattnet framför parkeringsmarkeringarna (de skulle ändå inte ha hjälpt om de funnits då i 82`...) slog det mig, om än lite vagt, att jag aldrig gett Grimstad någon chans. Jag flyttade ju därifrån. Jag lämnade staden som den var den gången då det mesta mer eller mindre stod på huvudet - i alla fall i min värld. Och i och med det så, konserverade jag mina minnen. Svårare än så tror jag inte det behöver vara, dök det upp i mig under denna lilla "stroll" i mitt älskade lilla Grimstad, förra sommaren...
Nu är det väl inte därmed sagt att, nästa gång jag kommer dit så är allt frid och fröjd och att jag skall uppleva staden som jag gjorde i mina yngre dagar, långt ifrån. Men det känns ändå som om en punkt har nåtts där jag ändå kan hämta andan lite, kanske inte få huvudverkens tunga slag bara jag sätter min fot nedanför "Sörlandsporten".
Det är ju också detta som är så förbannat häftigt med livet, att man kommer på sig själv med alla dessa upptäckter längs med. Prövningar prövas och insikter skingras ur dimman och kan lika plötsligt som ljuset när man slår på en brytare, komma för dagen - ja vilken som helst, faktiskt.
Stegvis tar jag hand om trappan och för varje steg tagen, ser jag nya underbara ting...

Tankarna dras mot Danmark...

Ett av de mest udda minnen jag kan få mig att frambringa, hur mycket och hur djupt jag än gräver i mina arkiv är, nog sommaren 1995. Det var året innan min syster gick bort och vi hade bestämt att vi skulle fira sommaren  hos henne i Danmark, närmare bestämd Fjerrislev i utkanten av Aalborg. Själv bodde jag i Stockholm under tiden och vi sågs därför så alltför sällsynt. Vi talade däremot allt oftare per telefon och speciellt kanske, efter att hon berättade om sin sjukdom ett par år tidigare...
Minnet kring denna sommaren kom att präglas av en tvåsidighet jag aldrig upplevd förut. Både och, kan jag väl säga, fastän det ändå var en skimmer av ett oändligt vemod i luften som fortplantade sig i mina lungor för varje andetag. Mina egna erfarenheter av döden var, att den alltid kom plötsligt, som ett trollslag eller blixt från klar himmel. Den här gången var det ett nytt ansikte som lyste framför mig iform av min systers förekommande död. Att hantera en sådan situation var mig lika främmande som en kulturkrock. Jag hade ingen som helst aning och fann mig vertygslös inför mötet. Det fick således bli på känn... hur man nu utförde sånt.
Erfarenheten talade sitt tydliga språk. Min syster var mig milvis framför i hänsyn till accepterande och insikt i livets skådespel och genom hennes lugn och balans stegade vi tillsammans genom sommaren med minnen som kommer fylla ut mina tomrum tills min egen dag står för dörren.

Minnena behåller jag för mig själv så länge jag kan, men tänkte dela med mig av, en viss känsla som fyllde min tillvaro så fullständigt och har i efterhand kommit att handha mitt tänkande på så många sätt; att se min syster i ögonen och då vi båda två visste om, att vi aldrig mer skulle ses, i det här livet, i alla fall. Besynnerligt, minst sagt, och ingen tog detta bättre än henne. Till mitt beskydd, drog jag på mig masken som jag lärt känna redan i unga år i snarlika händelser. Det blev mig kort och gott, övermäktigt, kom för nära inpå, för verkligt att befinna mig inuti denna dimension där vi visste, att vi visste... Återigen; besynnerligt!
Sådana egendomligheter präglar ens lynne mer eller mindre oansätt hur man försöker, att genom livet värja sig mot det. Jag tror inte man helt skall sätta sig för mycket upp mot de känslor det representerar, utan i stället låta sig dras med, varthän det skulle bära. Det blir således, tror jag återigen, en större rikedom att äga och bära med  och att se sin visdom genom. Men smärtan kan nog ingen undkomma att beröras av och dess uttryck tar eviga toner genom tidernas gång, har jag märkt. Inte heller jag är man nog att bearbeta denna mardröm det förvisso var, men som jag valt att se på som någonting av det vackraste som skett i mitt så här långt levda liv; att vara med min syster i hennes mest inbundna och svåra period av hennes korta liv...
I det påföljande kölvattnet finns naturligtvis - för min räkning - ett hav av tankar som har och lär spöka för mig ju mer jag själv fortskrider att leva. Det kommer jag inte undan - och vill inte heller. Men det hör inte hit, så det lämnar jag därhän...

Det har tagit mig fruktansvärt lång tid att processa den sommaren i Fjerrislev och kan nog i ärlighetens namn säga att jag långt ifrån ser slutet på tunneln än. Allt jag kan säga är att de intrycken styr min inre väg till fullo och om någon skall skänkas en tanke på allhjärtans dag, så blir det för min del till min stora syster som jag lämnade för sista gång att se i livet sommaren 1995. Det påföljande året utökade vi våran telefon kontakt betydligt och det är inte fel om jag säger att vi nog talades vid i stort sätt varje dag. På så sätt beredde dagarna i Danmark vägen för de sista dolda spärrarna vi måtte ha för varandra, och långt flera ord sades oss emellan efter det som vi förmodligen gjort på de tio, kanske femton senaste åren fram tills dess. Ännu en liten nyans i detaljverket...
Jag behandlar dock detta temat mer utförligt på annat håll och skall bespara er det ytterligare. Men jag vill i alla fall passa på att önska dig, Hilde Berg Törum en glad alla hjärtans dag. Hoppas (och vet) att du har det så mycket bättre där du är nu än det nog var här nere...

Våran vänskap dog för inte så länge sen...

För inte så alltför lång tid tillbaka så fann jag natten som min bästa och godaste vän i livet. Det var när mörkret slog sönder dagern och stadens buller och larm ekade bort, som jag äntligen kände att jag kunde slappna av och så att säga, låta benen vila på bordskanten och sträcka ut mig i en mer naturlig pose. Tankarna tilläts vandra friare och jag kunde formligen "se för mig" hur spänningarna släppte sina hårda grepp om mig. Musiken, som då ofta var min följeslagare, uppfattade jag som oerhört mycket mer livfull och levande, och genom dess närvaro knöts vänskapsband som i mitt liv saknar motstycke både då, och nu. Jag vaknade så att säga när världen annars bortforslades i sitt väntande slummer och där, om natten, byggde jag min borg.
Tankarna, dessa hemsökande minnesbilder i katastrof-form härjade i mitt inre med oförminskad form sedan barnets dagar. Jag hittade min plats, min region i mig där jag relativt ostörd tyckte mig kunna brottas med mina demoner på ett hanterbart sätt. Det krävde dock en sådan stor offervilja att min verksamhet "bland vanliga dödliga", mina vänner och bekanta, till sist blev de lidande - och jag fann mitt skydd i natten. Ensamheten skiftade då sitt ursprung i mig och jag tillkännagav mig själv som en varelse bland varelser - nattens sådana, och jag behövde snart inte längre slåss . Inte som förut, i alla fall...
Tidsmässigt var det signifikativt för mitt mående, som på allvar började hämta in mig efter att varit på rymmen under alltför många år. Min överlevnads teknik andades flyktens luft och lät mig således springa fritt och undan för undan upptäckte jag klarheter i tillvaron i allmänhet och mig själv i den, i synnerhet. Då dagern dog vaknade jag själv till liv, och så stod det till under en betydande del av mina år som ung vuxen. Även om mina vyer i dag duschas i ett helt annorlunda ljus och betas av intryck på ett annat plan, finns det fortfarande liv i dessa "gamla minnena" som formade mig under de år då jag levde för nattens mörker...
Det som slår mig i dag, då jag blickar - återigen - bakåt är, hur förändrad jag numera är mot då. Hur min syn på livet slagit an på annan ton och hur mina bekymmer sätt sin gamle härskare försvinna och dö och i stället hälsat välkommen den glada, friska tidsandans nya förnuft. För förnuft tror jag är en kantsten i mitt fundament vad gäller min bearbetning av ett trasigt förflutna. Förnuftet säger mig - har sagt mig i många år utan att jag förstod - att tiden kommit då bördan burits långt nog. Lyssna på den nya tidens melodi och ta steget ända ut, Kjell, för det är du värd att få uppleva...
Det kan nog uppfattas som något egendomligt att kanske läsa dessa rader för somliga. Men för mig bär det en väldigt stor innebörd, viktiga steg att lägga min nattliga verksamhet bakom mig. Ungefär, om jag målar på lite extra, som om soldaten låter sin svärd-klinga inta sin eviga vila från sin sargade näve och med rörda ögon beskådar sitt lands fanas snöre klippas, och försvinna bort i vinden, för sista gången. Inga fanfarer eller reveljer längre, inte någonsin...
I mycket har mitt liv varit en kamp, ett slagfält där förolyckandena varit betydande delar av mig själv. För att uppnå den helhet som jag, liksom alla andra trånar efter, har jag varit tvungen att vandra den länga och ojämna vägen. Att se sig själv stjälpas och brytas ner till partiklar för att sedan byggas upp igen, har på mycket och över stora ytor blivit lite av ett livsverk.
För mig landade inte lotten på någon "naturbegåvning" som med lätta händer och fötter kunde ta till mig de utvalda spåren som fanns utlagd. Det blev inte så för min del och på flera sätt så är det alltså det endaste jag således känner till. Alltså finns det ingenting att peka på där jag kan hänvisa mina bördor åt...
Återigen alltså, farväl till natten och dess mörker-domar och kvävda dagsljus. Jag trivs inte längre i ditt sällskap och du liksom jag vet mycket väl, att våran vänskap dog för inte så länge sen...

Drar mig för tanken att berätta...

Jag sitter här och drar mig för tanken att berätta, berätta om stormarna bakom spärrarna. Att bjuda in den ovetande delen av världen, är väl det som slår i mot mig som allra hårdast, eller i alla fall tynger ner min vilja at ta steget fullt ut.
Det ligger inte i någon annans intresse än mitt eget - en befrielse, jag tidsenligt nog, tror starkt på och kan mycket väl ge mig den frid jag länge letat efter, sucktat efter att äga i mitt hjärta. Jag är även alldeles för medveten om riskerna som ligger vid strandbanken och inväntar mitt beslut, och genom den vetskapen kan jag tygla mina framsteg och samtidigt se en liten bit längre farm... tycker jag mig åtminstone kunda göra - och utifrån det, väga in min illvilja mot min vilja.
Mina ögon är dock inte tränade till att urskilja farorna från varandra, separera händelsernas förlopp till vare sig det bättre eller sämre. Jag litar således, som jag gjort så många gånger förr, på min känsla, intuition och andliga närvaro. Jag stannar härmed upp, som den frysta bilden i det fria fallet och ser mig om ännu en gång; jag beslutar mig för att hämta andan, att ta det lugnt med mig själv lite längre...

Jag styrs av min förmåga att se i paralleller, delar min värld i tu och tyder mina steg i dag, mot så det är och hur det vore om ...
Däremellen ligger det hav, helt orörd sedan jag tog mig i land och började den vandring som tagit mig hit idag. Och här sitter jag alltså och drar mig för tanken att berätta...Mmm ja just det, jag drar mig...

Fri lejd mellan tanke och hjärta...

Ingenting tycker jag, går upp emot de stilla, tysta stunder av ensamhet då man kan blomma ut i sitt egentliga själv. Borta från all yttre påverkan som styrs genom kollegor, vänner eller annat drivande medel som måtte fylla ut dagens samhälle, som låter oss styras bort från våran egen källa. Att öppna porten och ge fri lejd mellan tanke och hjärta...
Som världen ser ut i dag (har lite svårt att uttala mig om annat, faktiskt...) så finns det på tok för lite egentid. Som när jag sitter själv, spejandes ur mitt fönster, så slås jag av ideen att så otroligt många år av mitt liv - till viss del - gått till spillo. Dyrbara epoker har blivit felhanterat då situationen tagit sina falska masker i hand och jag låtit mig påverkas av vad alla andra i min omgivning tyckt och tänkt. Således drivs man iväg från sin utstakade bana och innan man nog visste ordet av, har man försvunnit - nästan ur sitt eget perspektiv.
Det är därför jag idag kan finna så stor lycka kring min ensamhet på ett sätt som skulle varit outtalat för en tidigare utgåva av mig själv. I mitt innersta kammare ser jag bildbevisen på mina förluster som människa just därför, och på den vägen återstår mycket arbete att upprätta ett broverk mellan mina olika själv. Inte jag, ty jag vill framhäva att det inte handlar om de nyanser en sådan ide skulle ta sig, utan i stället "självet" - som en oberoende del av jaget.
Så, utan att behöva vara egenkär av den grund, finner jag stor tilltro och glädje i att befinna mig inom mig själv och därigenom beskåda världen från mitt håll, allt mer och mer. Det beror överhuvudtaget inte alls på några negativa tendenser i min omgivning. Snarare tvärtemot, jag anser den vara av livsavgörande kaliber för mitt eget (och deras!) välbefinnande, där vi alla ger varandra stöd och nytta i det mesta vi företar oss. Men för att i helhet kunde fungera tror jag, det behövs en inre dialog på ett plan bortom vänners närhet och den interaktiva delen som försiggår på daglig basis. Detta gäller även för den livspartner som delar ens vardags alla bördor och krämpor, glädjer och sorger. Även den närmsta familjen äga ej tillträde här... Det finns alltså flera nivåer i oss som behöver luft för att kunde klättra på de varma vindar vi omges av. Och för det behövs upptäckas en ärlighet utöver den talande, gängse norm som vi spelar ut för vår omvärld. Det är här jag menar fri lejd mellan tanke och hjärta...
Flummigt kan det tyckas vara, men svårt behöver det inte alls bli, om man bara vågar ge sitt innersta själv det svängrum som skall till. Trots allt blir en Paso-Doble ack, så mycket vackrare om utrymmet ges för de graciösa svängarna att tas ut i sin helhet. Inte heller blir väl Flamencon någonting särskilt om passionen, elden uteblir. Som sagt, det behöver inte vara så svårt - inte, om man inte vill...

Missförhållanden...

Vad är egentligen ett missförhållande? Vi har nog alla våra olika synpunkter på hur det ser ut, och vi har nog också våra respektive erfarenheter av det. Det är därför omöjligt att ge en generell och klar bild av fenomenet. För egen del är jag på det klara med vad jag anser det vara, för även jag (jag är nog långt ifrån ensam!) har befunnit mig i den röran, en längre tid. Förvisso har jag idag lämnat den delen av mitt liv sen flera år nu, men minnena sitter dock relativt djupt i mig och jag kan ännu känna lukten av den brända jorden jag den gången stod på.
Att få en inblick i livets avigsidor tror jag gör mång en människa berikad på mer än ett sätt. Att låta själen tampas, så att säga, tror jag kan förvandlas till en styrka, en tillgång att senare ta fram som ett vapen när motgången åter befinner sig framför ens dörr, knackande med sin hårda hand. Själv så vet jag även här, att det ligger någonting skjult i det påståendet, ty livet har på inga villkor varit någon lyxkryssning. Att ta sig ur det, är en sak - men att fortgå och behålla skärpan, viljan, kraften, ja se det är en fullständigt annan femma...
Det är ju inte så alltför svårt att ramla ner i en brunn. Inte heller så vanskligt att, när man väl hamnat där, simma runt och hålla huvudet över den sörjiga ytan - man har ju i det läget inga större val att laborera med. Men att därifrån ta sig upp ur brunnen på egen hand, det är då man stöter på en rad svårigheter. Metaforen tycks väl inte vara så svåruträknat, vill jag tro, och stämmer nog också in på de flesta av oss som befunnit oss i situationer som, för stunden, verkat omöjliga att hantera.
Som antydas i raderna här ovan, så går nog (tror jag) ingen människa genom livet utan att skavankar knölar till kostymen, mer eller mindre. För det är livets verkan alldeles för stort och våra enskilda liv alldeles för små och bräckliga. Vi ser det inte alltid i tid utan kan vara säkra på att det istället blir i otid...
Om vi nu återvänder till brunnen så spelar det ingen roll hur många vi är som ligger där i det kalla vattnet och plaskar och skriker på hjälp. Ju fler man är allt lättare blir det också att dra varandra vidare ner. Väggarna blir oansätt lika jävla hala och svårklätterliga ändå. Efter ett tag inser man mot sitt tunga förnuft, det lönlösa i företaget och börjar ge upp. Det är lättare så, att låta sig i fullständig och total mening uppslukas av mörkrets syrelösa värld och bara sjunka, sjunka och sjunka... Men om man nu mot all förmodan, väljer ett annat alternativ, att vägra ge upp sin rätt till ett värdigt och fortsatt liv, så återstår det att, fortfarande från brunnens inre, locka till sig en hjälpande hand, ett grepp att förena sina händer i och således börja hala sig upp igen till ett väntande liv - långt borta från spillror, hopplöshet, missförhållanden.
För i all sin enkelhet, så kan inte klyschan " ensam är stark!" vara mera fel och missriktande än vad den är! Man klättrar inte upp ur brunnen i ensam majestät, för egen - och bara egen kraft, man måste ty till en hjälpande hand. (Mellan dessa två små rader ligger oändlighet av kaos...)
Och det värsta är nog att väldigt många fler än vad man tror, ligger just nu och ser sig själv simma i ett mörkt, trångt utrymme som luktar både unket och ruttet. Och ju längre tid som får gå ju mer krafter ebbar ut och det blir tyngre och tyngre för varje famntag - och lättnaden i att helt och hållet bara ge efter och låta sig sjunka, blir allt mer tilltalande - och rösten som skriker om hjälp, ja den blir allt svagare och svagare och....

Martyren i mig sade farväl i storstaden...

Ibland kan jag finna mig längtande tillbaka till de mest krävande perioder av mitt liv. För en utomstående kan detta nog låta besynnerligt, ja rent ut dåraktigt. Jag kan själv instämma på det om jag tänker efter, men får mig ändå inte för att kasta bort dessa minnen - som det faktiskt är - i sjön, och lägga mig för att vila under någon "glömskans Ek". För alla delar av livet torde väl vara gällande när summeringens timme kommit och att sitta där gammal och grå med ett fång förnekande tidsperioder, tycks mig vara bortkastat. Kanske framförallt när livet som regel är på tok för kort och det som hänt, ej kan göras ogjord ändå - och mest av allt kanske, ideen om att det som fått en att bli den man är, är väl där man varit, hela tiden lyst som en glödlampa i ens huvud...
Nej, inte ville jag varit med om annat än det som varit i mitt liv. Jag är inte bitter på något sätt och vis, utan ser mitt eget öde som vilket som helst av oss alla och - det kunde varit så fruktansvärt mycket värre.
Om jag trotsar mina emotionella klockspels falska tongångar och istället ser värdena dem gett mig, så finner jag mig som en rik människa. Mycket tack vare min enkla lilla familj i dag och våran vänkrets har gjort så att en nyspunnen form av dimension trädd in i mitt synfält. Återigen lever jag numera i en trygg värld och förmodligen just därför kan jag finna mig, som nämnt ovan, längtande till mina gamla personliga helveten, så där någon gång ibland.
Det är inget fel i detta, vill jag påpeka för mig själv (främst), men nog också för dem som delar mitt liv då de, om någon, nog har all rätt i världen att få veta.
Minnesbilder stramar som spänd taggtråd inuti magen de kvällar då minnesbanken har kvällsöppet. Jag låter mig pendla mellan hopp och förtvivlan, himmel och helvetet på jord och även underjord. Jag ser tillbaka på mörkrets massakrerande av mitt dåvarande bräckliga ljus och hur jag i tomma skri långsamt försvinner bort från min egen natur. Varför jag tar dessa resor i dag är inte annat än ren kunskapstörst från min sida, då jag är medveten om mitt ständiga behov av att lära mig själv att känna. På den punkten är jag nog så långt ifrån unik som människa jag kan komma, och bland annat därför görs dessa resor inom "trygga parenteser". Med lätt vind i seglen glider min båt i väg från ljumma hamnar och ut på outforskat vatten - för visst är det väl det sökandet i sin kärna handlar om: att forska i det outforskade...
Jag har sätt mig själv spränga gränser. Jag har sätt mig själv upphäva gränser. Jag har sätt mig själv som gränslös till den punktens markering då liv skulle ebbat ut, släckts som en låga inuti ett vakuum. Nu gjorde jag inte det - då. Och jag kommer aldrig att få den chansen given en gång till i livet, se det är jag heligt övertygad om. Det som har varit har trots allt varit, även om det har gjort mig till den jag i dag är. Själva uppbyggnadsfasen vilar nära nog i mitt minne som det är. Jag väljer att se det som en tillgång att äga tillträde till denna värld från tid till annan. Jag behöver inte leva den om igen när det räcker långt att uppleva den, in emellanåt...
Jag behöver alltså inte ara rädd för mig själv längre. För det är jag värd en applåd i mitt innersta kammare, vilket jag också mottar med glädje. Martyren i mig sade farväl då jag lämnade storstaden bakom mig och i dag ser jag mig återigen som en betydande del av någonting helt, friskt och naturligt. Långt ifrån den domän som såvitt antyddes för en pytteliten stund sedan. Så långt långt borta...

Vänskap över gränser...

Oundvikligt som det är, hamnar jag i dem emellanåt, dessa "luckor i medvetandet" då allting blir så ohyggligt verkligt och nära. Utan förvarning av något slag träder jag in i begrundelse och mörker upplyst av ett klarsyn, som nog står sig bortom mina ords krafter. Det närmsta jag kan tänka mig att komma är, ärlighet. Ärlighet på en helt ny nivå från gång till gång, och endast situationens utgångsläge styr detta tankens spindelnät. ..

Helt nyligen befann jag mig på jobbet där jag haft mången stund i detta mörka ljus ( som jag valt att kalla det utan någon egentlig mening bakom...). Det har blivit svårare och svårare att ta till mig begreppet "jobb" numera, då relationen med honom jag arbetar för, kommit så nära. Det går nog inte att komma ifrån det skeendet då vi umgås så pass intensivt tillsammans som det vi gör. Visst, jobb kommer det alltid att vara på något plan, men eftersom åren går så suddas linjerna ut mer och mer, och den punkt då man "inte skall ta med sig jobbet hem" har sen lång tid tillbaka passerats. Oundvikligt så har en vänskap växt fram. Det finns nog ingen (förutom min flickvän!) som jag umgåtts med så mycket som med honom och då ter det sig med naturlighet att band gror fast i varandra. Med dygnet-runt timmar i arbetschemat vore det inte mänskligt, framförallt inte från min sida, att se hur dessa snören vävs ihop till en tätt, bastant matta av vänskap. På det sättet görs "arbetet" ack så mycket lättare att hantera... Eller??

Vi har det skitbra tillsammans där vardagen är kantad med nära liggande skratt, glädje, sång och musik. Just skratten och leendena ser jag som en väsentlig del av vår tid tillsammans - ett gott skratt tror jag stenhårt kan förlänga liv, och lever ut därefter också.
Men jag kommer aldrig helt ifrån den bubblande frustrationen som ligger i underton-nivå mellan varven. Denna gör sig påmind i de "luckor i medvetandet" som från tid till annan sköljer över mig. När timmen börjar bli sen verkar de finna mitt tillstånd allt som oftast, och bjuder in mig till en ofrivillig dans:
"Jag ser mig själv vis avis honom och kan gripas av ett oförstånd kring livets rättvisa. Det finns nog ingen! Jag föröker sätta mig in i ett liv i rullstol utan motoriska egenskaper och söker förstå den begränsning som råder. Jag ser mig själv snubbla och ramla omkull långt innan något adekvat begrepp fäst sig i mig, och tankerna vandrar återigen vidare... Allt han får göra, kan göra, görs genom oss som jobbar med honom - och i det läget se en värld av möjligheter, gör mer ont än gott. Vid den här punkten träder frustrationen fram i ljuset och frysläggs av en kraft så oändligt mycket större än en själv. Även hans tal måste ske genom oss och inte för någonting i världen går det att lämna honom bakom sig genom att, bara så där, byta jobb. Tanken är mig svindlande och främmande...
Glädjen som lyser i honom när det från stereon böljer ut melodier från ABBAs "MAMA MIA" är oantastligt och så äkta, så det ibland går kalla kårar på en, och borta är då alla tankar av dysterhet; lyckan över en färd med tåget, om än bara för två stationer, går knappast att forma i ord och likaså en planlös bilfärd genom en öde skog utan annat att titta på än den förbisusande täta vegetationens grönska. Och jag har väl heller aldrig upplevt en sådan eufori över att bara glida runt i stan och heja och hälsa på människor man aldrig förr sätt!"


Utan att han har en aning om det, så har han lärt mig så ofattbart mycket om mig själv, livet och tiden vi har fått oss utsätt. Han förstår det inte själv, killen, och återigen så gör jag det för honom och med all önskvärd glädje också, så gör vi varandra hela. Och inte bara det, utan med all världens nöje också.
Gränserna suddas ut för varje dag som passerar och tillsammans smälter vi in i en mjuk, balanserad lunk där vi trivs och förhoppningsvis kommer att bestå  länge länge...

Lite mer om familjbanden...

Det konstiga är, att trots att jag på ingalunda sätt förespråker undanhållandet - rent relationsmässigt, och då tänker jag på det familjära planet, så är det just det som försiggår genom mitt beteende. Jag vet mycket väl hur viktigt det är med en varm, god och nära familj, och trots att mina möjligheter är goda, så väljer jag, mot bättre vetande att göra tvärt i mot. Förbryllande, vill jag tro att det är, ganska dumt villjag påstå in i mellan.
Men jag får inte för mig att göra det som nog förmodligen är det rätta. Nog bottnar det i någon rädsla skapat i mina unga år, för gudarna skall veta att där finns att ta av. Men hur länge eller långt i livet kan jag dölja mig bakom en sådan ridå? Jag ställer mig den frågan oftare och oftare för tiden, och - jag undrar om inte det på något sätt är nyckeln till mina spärrar...mmm, jag undrar jag!

För, inte för att jag tänker blottlägga mina psykologiska vrickningar här i detta forumet, men har man upplevd att det man älskar blir högst sannolikt ryckt från en oansätt vilket, så kanske det är lättare att avhålla sig från att knyta sina band än starkare än vad som tycks vara nödvändigt. "Spelet" rullar alltså vidare ändå, och har man då hittat ett fungerande spår så låter man väl kursen fortgå ett lite tag till...och lite till ...och lite till osv osv. Innan man då hunnit säga varken bu eller bä så har det förflutet en halv livstid och kvar sitter man med funderingar huruvida de gjorda felen är fel eller vad de nu är??

Väl, nu ligger väl inte förhållanden till enbart på uppväxtens villkor, heller. Som den raka man jag tycker mig vara så kan jag nog inte ljuga på det sättet. Framförallt inte överför mig själv. Men här dyker ett problem upp; mina orosmoln skymmer den fria sikten till, om jag verkligen vill att familjen skall veta det som ligger dolt i en dimmig bakgrund? Och här tycks jag fastnat och här tycks jag stå och stampa... Förmodligen så görs det pågående gapet oss emellan än större genom just detta - det jag inte tar upp, här och nu. Processen är lång, ty problematiken är av känslig karaktär då det ju handlar om familjen - och, de är nog värda så mycket mera än ett par blogg inlägg. Allt det förstår nog vem som helst. Återstår då bara för min egen del att hitta den talande vägen dit, dit vi kanske kan mötas på lite mer jämställda villkor, eftersom jag tycker mig behöva det, så som det hela ser ut - och återigen, för min egen del.
Det är med ett litet leende på mina läppar det faktiskt slår mig just nu när jag skriver detta, att nu kanske det finns en del som tycker att det här ämnet är alldeles för känsligt och öppenhjärtigt för att läggas ut på ett sådant sätt. Men mitt leende och det faktum att jag gör detta talar om för mig att jag tycker precis tvärtom. För jag vet det bakomliggande och där har vi inte gått än, inte ens i närheten och därför anser inte jag alls att detta är så öppet som det kanske kan tyckas. Visst spelar det på lite strängar som visst, låter i mig, absolut, men det finns så oändligt mycket mer till sake(n)rna så att för mig är nog detta närmast en krusning på ytan. Det riktigt roliga, om jag får uttrycka mig så, tränger fram och upp längre fram...
:-

Familjband...

För mig ter sig frågan kring familj sig lite annoirlunda än många andras, skulle jag tro. Det är väl inte så precis, att jag inte behöver den mer eller mindre än någon annan egentligen, men under tidens gång har jag ställt mig ganska långt utanför - självmant... Till en början så fanns inga argument vare sig för eller i mot det handlandet som fick mig att agera på det eller det sättet, utan det blev helt enkelt så. Och, nu när man börjat räkna lite på det sifferskap som uppstått genom åren, så har väldigt mycket värdefull tid runnit ut i ingenting - för min del!
Det är väl inte så att jag befinner mig sittandes hemma i min ensamhet fällandes såra tårar över min bortflugenhet, inte på något sätt. Istället ser jag med all önskvärd tydlighet hur distansen mellan oss blivit oändligt stor, och möjligen hur detta har påverkat mig, som person. Fast, det kanske inte är helt korrekt att säga så heller, för om jag förändrats på grund av mitt avståndstagande från släkten är ju svårt att säga - jag har ju ingenting att jämföra med. När jag tänker efter, så vetta tusan om "förändrats" går att använda, över huvudtaget...(?)
Men jag konstaterar dock, att klyftan vuxit sig gigantiskt stor oss emellan (förutom en liten klick på den sydliga delen av Noregs land...) och att bara jag känner till varför. Det vilar inte på några andra än mig själv och mitt leverne, oansätt vad andra måste ha fått för sig. Men saken sträcker sig ändå mycket djupare än så, och jag kan inte annat än konstatera att sprickan har satt en kil i mig från barndomens unga år...

Som alla andra barn och människor färgades även mitt liv i barnstadiet och på allt vad det innebär. Att jag aldrig har kunnat sätta någon lit till den närstående familjens trygga band slår mig inte alls som någonting märkvärdigt - jag befann mig aldrig i en sådan relation, så enkelt är det, och eftersom de ändå försvann så fort, lätt och tidigt så har jag inte heller funnit det konstigt eller avvikande på annat sätt att packa min väska och dra - och sen förbli borta... Och att se "borta" hemma ifrån, har inte den samma tidsnyansen som att se "hemma" borta i från. Så på det sättet glider tiden allt snabbare i väg utan att man egentligen höjer på det minsta lilla ögonbryn förrän sanden slutat rinna, för länge sen.

Men, nu är vi ju inte lika allihopa, tack och lov, kanske jag skall tillägga. Jag är helt på det rena med att jag har en stor bred och fin familj med långa släktsband i Norge. På min fars sida är den absolut störst och vi har alltid haft nära band till varandra även om vi bott på olika kanter av landet. Idag finns det så många kusiner i "vårat gäng" så jag har tappat räkningen för länge sen. Det var alltid nära till hands för närhet, och skratt var aldrig långt borta hos någon av oss/dem. Sanningen är kanske inte så alltför långt borta om jag säger att det nog var just det, närheten, som på sätt och vis fick mina val att falla så lätt...(?) För lätt var det, att flytta och ännu lättare var det att aldrig återvända (så här långt i livet, i alla fall...). Det var så lätt att fastna...
Det bästa (eller snarare värsta?) med tiden är väl att den bedövar saknad på ett så torrt sätt så det knappeligen märks efter stundom. Allting i det avseendet blir lättare så fort avsaknaden fått sätta sig en bit i ens vardag och vips, tillsammans med "barndomens träning" har jag avlägsnat mig själv som ingenting. Visst, medvetandet har hela tiden funnits i mig om deras vara i mitt liv, men inte tillåtit dem att komma in i mitt. Så har det blivit och så får det kort och gott bli - ett tag, i alla fall...
Det underligaste är nog ändå, att sitta som jag nu gör på avstånd, och ändå tänka så klart som det jag gör i saken. För saken är den, att jag i dag, knappast verkligen känner min familj längre (ja, med undantag då för den lilla "enklaven" i Grimstad, då`rå...). Om jag har blivit en främling eller om jag alltid varit det tror jag, egentligen, inte är så lätt att avgöra. Det ligger nog åtskilligt mer i fatet än vad ett öga kan se - och i det ligger förmodligen nog den överhängande ansvars biten hos mig...

Men men, känner jag mig själv rätt så låter jag aldrig detta vila för all framtid. För det är banden för starka, även för mig, ha ha, som tycks kunde stänga av mig själv som med en brytare hur lätt som helst.
I mycket har det handlat om någon form utav överlevnadsteknik eller taktik. Med tiden har jag lärt mig att inte hymla ovanför mig själv, och sanningen ligger nog för nära för att den kan avtäckas här och nu - bara så där ...
Ingen vet det än, men de sista fem - sex åren har stegen fört oss avsevärt mycket närmre än vi trots allt någonsin varit förut... i alla fall de senaste 20 - 25 åren...


RSS 2.0